Kommuner lader græsset gro for biodiversitetens skyld - men det er hårdt for allergikerne

Flere kommuner vil gerne være mere Vild med Vilje. Derfor lader de flere arealer og græsområder vokse vildt, som går hårdt ud over nogle allergikere.

Græsset gror frit på flere kommunale arealer i kampen om at blive Danmarks vildeste kommune. (Foto: (privatfoto) © (Privatfoto))

Rettelse: Bevægelsen Vild med Vilje har ikke nødvendigvis noget med konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune at gøre. Der er dog flere kommuner, som har tilmeldt sig bevægelsen som et led i at blive Danmarks vildeste kommune

Det er blevet populært som aldrig før at lade græsset gro og blomsterne skyde op alle steder for at øge biodiversiteten.

Flere af landets kommuner har tilmeldt sig projektet 'Vild med vilje', hvor de blandt andet lader græs og andet grønt vokse frit langs landeveje og cykelstier for blomsternes og insekternes skyld.

Men når græsset er højt, bliver der sendt masser af pollen ud i luften, og det er til stor gene for mennesker med græsallergi, høfeber og astma.

For Else og Helge Hansen, der har boet i Præstø i 52 år, har det betydet, at de ikke længere kan gå de samme ture i Præstø, hvor de bor, efter at kommunen har ladet græsset gro frit i området.

(Foto: Lærke von Hahn © (c) DR)

- Jeg er så trist over, at ens livskvalitet skal forringes så meget, siger Else Hansen.

Hun er som udgangspunkt positiv over for projektet 'Vild med vilje', men:

- Vild med vilje kan også blive for vildt, siger hun.

Helge Hansen lider nemlig af græsallergi, og den er blevet meget værre, efter at kommunen har ladet græsset gro frit i det område, de bor i.

- Før kunne jeg sagtens gå ture i området, når bare græsset var slået, siger Helge Hansen.

- Men nu kan jeg næste ikke gå på stierne uden at mine øjne løber i vand, og jeg næsten ikke kan få luft. Så jeg er nødt til at blive herhjemme, siger han.

Kommune: Vi famler lidt

Vordingborg Kommune er en af de 24 kommuner, som netop har tilmeldt sig projektet 'Vild med vilje' for at få flere syngende fugle i træerne og flere vilde arter tilbage i naturen.

Men allergikere kan godt forvente, at det høje græs nogle steder må stå uslået i nogle år, før der gror blomster op, siger formand for Plan- og Teknikudvalget i Vordingborg Kommune, Michael Larsen (R).

- Vi famler lidt i det her. Men til næste efterår må vi evaluere den driftsplan, vi har. Vi skal se på, hvad der virker, hvad der ikke virker, og hvad vi skal lave om, siger han og tilføjer:

- Hvis det viser sig, at vi har gjort noget forkert, skal det selvfølgelig kunne laves om og rettes til. Der er ikke nogen, der skal have det ubehageligt, fordi vi laver denne her store omstilling for driften af de grønne områder.

Flere må tage medicin

I patientforeningen Astma-Allergi Danmark mener man ikke, der er taget hensyn til allergikerne.

- Det er problematisk at have løbende øjne og næse, bare fordi nogle mener, at græsset skal stå. Og flere af vores medlemmer må tage mere medicin for at komme igennem hverdagen, siger direktør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen.

Det bakker Eva Sommer Madsen (V), som sidder i kommunalbestyrelsen i Vordingborg Kommune, op om. Hun mener, at der er nogle steder, hvor 'Vild med vilje' har taget overhånd.

- Jeg tror ikke, der er taget særlig meget hensyn til allergikere. Jeg tror, det her er en modetrend, og vi skal arbejde med at finde en balance, så alle kan være udenfor i det dejlige vejr, siger hun

Græs er den mest udbredte pollenallergi i Danmark. Omkring en million danskere har pollenallergi. Omkring 30 procent af dem har også astma.

Facebook
Twitter