Kommuner smækker døren for folketingspolitikere: Her er I ikke velkomne under valgkampen

Flere kommuner tillader besøg af lokalpolitikere men ikke folketingspolitikere.

(arkivfoto) Morten Østergaard (R) har eksempelvis tidligere besøgt en idræts-vuggestue på Vesterbro. I flere kommuner er folketingspolitikere ikke velkomne i institutioner op mod et valg. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Hidtil har flere kommuner valgt at forbyde politikerbesøg i de kommunale institutioner op til valg.

Det er sket for at undgå, at institutionerne blev brugt som led i politikernes personlige valgkampagner.

Nu har en række kommuner atter valgt at ændre reglerne, så lokale byrådspolitikere igen er velkomne i valgperioder. Det gælder blandt andre kommunerne Kalundborg, Mariager og Faaborg-Midtfyn.

Ændringerne sker, fordi Ankestyrelsen i november kritiserede de daværende regler i Kalundborg Kommune. På det tidspunkt stod der i kommunens regelsæt, at politikere ikke måtte besøge kommunens børnehaver, skoler og andre institutioner de sidste fem måneder op til et valg.

Men ifølge Ankestyrelsen har kommunalpolitikere ret til at besøge institutionerne som en del af deres arbejde, og derfor må kommunen altså ikke lave regler, der afskærer dem fra det.

Folketingspolitikere er stadig ikke velkomne

Selvom byrådspolitikerne igen er velkomne i institutionerne i flere kommuner, må udefrakommende politikere skyde en hvid pind efter institutionsbesøg, når der nærmer sig et valg.

I Kalundborg gælder det i en periode på fire måneder op mod eksempelvis folketingsvalg og europaparlamentsvalg.

- Til gengæld er man meget velkommen lige bagefter, hvis man har interesse for Kalundborg Kommune, siger borgmester Martin Damm (V).

Og det er vigtigt, at kommunen fastholder de regler af hensyn til borgerne, mener Martin Damm.

- Man skal huske på, at alle de borgere, vi betjener, er der i en helt anden anledning. Og dem skal vi beskytte, så de kan have ret til det. Vi er her for at servicere dem og ikke servicere nogle politikere, siger han.

Politikerne skal kunne blive klogere på vores hverdag

Ifølge kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er det dog paradoksalt, at folketingspolitikerne ikke må komme på besøg og blive klogere på borgernes hverdag.

- Vi hører tit kritik af, at politikerne lever i en osteklokke, og at de er for dårlige til at sætte sig ind i, hvordan almindelige mennesker lever deres liv. Så er det jo paradoksalt, at når man rent faktisk har nogle politikere, der gerne vil ud og se på forholdene, så får de at vide, at de ikke er velkomne, siger han.

Og det problem genkender også folketingspolitiker Rasmus Horn Langhoff (A), der er formand for uddannelses- og forskningsudvalget i Folketinget.

- Jeg kan ikke se, hvordan jeg kan passe mit arbejde, hvis ikke jeg kan få lov til at komme ud og møde vores uddannelsesinstitutioner og få input, siger han.

Derfor tror kommunalforsker Roger Buch også, at der kan komme en reaktion fra folketingspolitikerne på længere sigt.

- Hvis det her breder sig til mange kommuner, og reglerne bliver meget restriktive, så kunne jeg sagtens forestille mig, at Folketinget stopper det her ved at lave en lov, der forbyder kommunerne at udelukke folketingspolitikere fra at komme på institutionerne, siger han.

Er der overhovedet behov for regler?

Der burde dog slet ikke være regler for politikerbesøg. Det mener byrådsmedlem for Enhedslisten i Kalundborg, Niels Erik Danielsen. De enkelte institutioner kan nemlig sagtens selv styre politikernes interesse i at komme på besøg.

- Generelt har vi jo et fint samarbejde med personalet, og det synes jeg, vi skulle have fortsat uden at have så stramme regler, som der nu er vedtaget, siger han.

Men det er borgmester Martin Damm dog ikke enig i. Han mener, at nogle politikere ville udnytte det, hvis der ikke var regler for besøg.

- Når der er valg, er der lige pludselig rigtig mange politikere, der er interesserede i at komme ud og blive fotograferet sammen med børn i en børnehave eller ældre mennesker, der bliver passet, som led i deres markedsføring op til et valg. Og det, synes vi ikke, er rimeligt. Vi vil gerne beskytte de ansatte og vores brugere mod at blive udnyttet i den sammenhæng.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter