Kommuner sparer penge på blomster i stedet for græs

I Guldborgsund Kommune sparer man omkring en halv million på at sætte blomster frem for at have græs i vejkanter.

Det ser pænt ud, og så er det tilmed billigere for kommuner at have blomster i stedet for græs. (Foto: Thor Andersen © dr)

Pinseliljer og tuilipaner, der gror frem i vejkanten er ikke kun en fryd for øjet, når man kører forbi. Det er også en besparelse for kommunerne at have blomster i stedet for græs.

En af de kommuner, hvor blomsterne har taget over flere steder i byernes rabatter, er Guldborgsund.

Her var det nogen af kommunens gartnere, der kom på idéen, fordi der skulle spares penge, fortæller centerchef i kommunens teknik- og miljøafdeling, Christian Refstrup.

- Hvis vi alligevel skulle til at omlægge arealerne til noget, der skulle være billigere i drift, så kunne vi lige så godt gøre det på en positiv måde og med noget, som de fleste i hvert fald vil synes er en smuk forbedring, siger Christian Refsdrup.

Sparer timer på græsslåning

Alternativet for kommunen var enten at nedlægge nogle arealer eller udbyde dem til salg. Derfor endte man med blomsterne som det bedste alternativ.

- Det første år er det en investering, for det koster selvfølgelig at købe blomsterløgene og lægge dem ud. Men allerede året efter bliver det en besparelse. På de arealer, hvor vi sår blomster i stedet for græs sparer vi cirka halvdelen af de timer, vi har brugt til græsslåning, siger Christian Refstrup.

Kommunen sparer omkring en halv million kroner over tre år på at have blomster i stedet for græs.

- De passer stort set sig selv. De fleste steder har vi sat løgplanter, og de kommer igen år efter år, siger Christian Refstrup.

Også i Næstved Kommune pryder krokus, påskelinjer, tulipaner og pinselinjer vejkanterner.