Kommuner vil købe verdens bedste plastiksortering

Nyt anlæg skal løse problemer med at sortere plastik.

Den plastik vi selv sorterer fra husholdningsaffaldet skal sorteres endnu mere fint i et avanceret anlæg i fremtiden. (Foto: Trine Warrer Juul © dr)

Når du i fremtiden sorterer plastik fra til genbrug kan det bliver verdens mest avancerede anlæg, der kommer til at sortere det.

40 - primært sjællandske - kommuner er gået sammen om et udbud, hvor forventningen er, at man om et år står med et anlæg, der samler de bedste teknologier inden for plastiksortering i verden. Håbet er, at det står klar i starten af 2020 et sted på Sjælland.

Projektchef i Cleancluster Anne Dorthe Josiassen, der står for udbuddet på vegne af kommunerne, siger at det man efterspørger ikke bare er "state of the art".

- Vi vil kunne gøre det bedre end det, vi ser på markedet i dag. Vi vil have helt ny teknologi, siger Anne Dorthe Josiassen.

Hun forestiller sig, at den der vinder udbuddet har sat de bedste sorteringsteknologier sammen, og derved skabt et unikt anlæg.

Der er god brug for ny teknologi. Fra 2018 til 2022 er kommunerne, som følge af regeringens ressourcestrategi "Danmark uden affald", forpligtet til at genanvende mindst halvdelen af husstandendes affald.

Når det handler om for eksempel genbrug af papir, pap og glas går det ganske godt. Til gengæld har det været sværere at få hul på genbrug af plastik. Det skyldes, at der er mange typer plastik, som er svære at skelne fra hinanden, hvilket giver både private og kommuner grå hår i hovedet.

Udfordringen er, at industrien efterspørger helt rene sorteringer, hvor de forskellige plastiktyper ikke er blandede.

Foreløbig er fire udenlandske virksomheder og en dansk prækvalificeret til opgaven med at skabe et anlæg.

Økonomisk vil det være den vindende virksomhed, der selv står for udgiften til at bygge anlægget. Til gengæld får de betaling af kommunerne for at aftage deres plastik og en langtidskontrakt der sikrer, at de 40 kommuner er forpligtet til at bruge anlægget i en årrække.

Det ventes at vinderen er udpeget i juni 2018.