Kræftsyge kvinder har ventet for længe på operation

Region Sjælland er dårligst i landet til at overholde de anbefalede ventetider på behandling af brystkræft.

Den anbefalede ventetid på en operation i kræftpakkeforløb er 27 dage, men i Region Sjælland måtte i alt 334 kvinder vente længere sidste år. Illustration: Nathalie Nystad

Region Sjælland halter bagefter, når det kommer til behandling af brystkræft.

I løbet af sidste år har 49 kvinder fra regionen, der alle er diagnosticeret med brystkræft, ventet mere end 20 dage længere end anbefalet på at blive opereret.

Det viser en aktindsigt.

Den anbefalede ventetid på en operation i kræftpakkeforløb er 27 dage, og det er et alvorligt problem, at så mange kvinder i regionen ikke er blevet behandlet til tiden.

For ifølge Niels Kromann, der er cheflæge i Kræftens Bekæmpelse og brystkirurg på Rigshospitalet, forringes kvindernes overlevelseschancer med én procent, hvis de overskrider de anbefalede ventetider med fire uger.

- Teoretisk set forringes overlevelsen, hver dag de overskrider anbefalingerne, men vi kan først måle det med videnskabelig sikkerhed efter fire uger.

Og i et kræftforløb tæller hver eneste procent, siger Niels Kroman.

- Når man tænker på, at vi laver alle mulige andre tiltag for at forbedre overlevelsen med én procent, så virker det jo meningsløst, at vi bare på grund af ressourcemangel og andre fodfejl mister chancen for at redde de her liv.

I alt ventede 334 kvinder i Region Sjælland – eller hvad der svarer til 63 procent - for længe på en brystkræftoperation sidste år.

Ventetiden er den værste

For patienterne kan det også være en psykisk belastning, at de ikke får deres behandling til tiden. For ventetiden er faktisk den værste.

Sådan lyder det fra formand for Dansk Brystkræftorganisation og tidligere brystkræftpatient Anja Skjoldborg Hansen.

- Ventetiden er næsten det allerværste ved at være kræftpatient. Og der er meget ventetid i sådan et forløb, men at vente på operation er næsten det værste, for her ved man, at man stadig har kræften i kroppen, siger hun.

Det bekymrer hende, at 334 kvinder i Region Sjælland ikke er blevet opereret inden for den anbefalede tidsfrist, der er bestemt i kræftpakken.

- Det er næsten én om dagen, der ikke får overholdt sit tidsforløb. Det er en stor livsændring, når man får en kræftdiagnose, og det belaster en, når man skal gå i den ventetid. Man kan næsten ikke bære, at man skal gå rundt med noget i kroppen, siger hun.

Skyldes mangel på speciallæger

I Region Sjælland er koncerndirektør Jesper Gyllenborg ked af den lange ventetid.

Han mener dog også, at de lange ventetider ofte skyldes faktorer i den enkelte patients forløb.

- Når vi taler om de lange overskridelser på mere end 20 dage, så er der ofte tale om individuelle årsager, som for eksempel at man har en anden sygdom, der skal behandles først, inden man kan blive behandlet for brystkræft. Eller fordi at der skal foretages nogle supplerende undersøgelser.

Samtidig peger han også på, at der i høj grad mangler speciallæger på brystkræftområdet.

- Der er stor skævhed i fordelingen af speciallæger rundt mellem de fem regioner. Og lige præcis på det her område er Region Sjælland den region, der er dårligst stillet.

Og det er Niels Kroman fra Kræftens Bekæmpelse helt enig i.

- Vi mangler læger, der er særligt uddannede indenfor de områder, som man har brug for, når man skal behandle brystkræft. Både røntgenlæger, vævslæger, kirurger og onkologer. Og hele kæden skal være velfungerende, ellers kommer det ikke til at fungere ordentligt, siger han.

Ifølge Anne Møller Ronex (R), der er formand for Region Sjællands sygehusudvalg, så er der dog læger på vej.

I 2018 oprettede regionen sammen med Københavns Universitet nemlig en lægeuddannelse, hvilket bør gøre det lettere at holde nyuddannede læger i området.

- Allerede for 6-7 år siden ville vi have stablet en lægeuddannelse på benene, fordi vi var den eneste region, der ikke havde en. Det lykkedes, men det har jo et langt perspektiv, for der går jo altså nogle år, før de medicinstuderende er ude og fungere som læger.

Står det til koncerndirektør Jesper Gyllenborg, så skal speciallægemanglen dog ikke kun løses ude i regionerne, men i stedet på nationalt plan, siger han.

- Som det er lige nu, så mangler alle regioner sådan set. Så man flytter jo bare problemet fra én region til en anden, hvis man ikke får lavet en fælles national løsning på det.