Krigsveteraner i job på Sprogø: Naturen giver ro i hovedet

De har oplevet krigens rædsler som udsendte soldater. Nu arbejder veteraner på Sprogø.

Veteranen Joe Andersen var i fuld gang med at reparere vejen på sin første arbejdsdag på Sprogø. (Foto: © Louise Wimmer Elmhoff, (c) DR)

Skumsprøjt, mågeskrig og havudsigt til alle sider. Sådan er hverdagen nu for tre krigsveteraner, der skal arbejde på Sprogø i Storebælt. Her skal de blandt andet slå græs, vedligeholde bygninger og grønne områder.

Den slags arbejde kan være rigtig godt, hvis man er mærket af tiden som udsendt soldat. Det fortæller krigsveteranen Joe Andersen, der startede i job på Sprogø i går:

- Naturen er med til at give ro inde i hovedet, fortæller han.

Rammen for jobbet er fleksible arbejdstider og rolige omgivelser, og det er med til at sikre så lidt stress som muligt. Det er vigtigt, mener Joe Andersen:

- Som skadet veteran har man ofte oplevet stressende ting. Det gør, at man prøver at undgå stress nu, fortæller Joe Andersen, der også er mentor ved Veteranhaven i Slagelse.

Jobbet er skabt, så veteranerne kan få tilknytning til arbejdsmarkedet igen.

  • Udsigten blev nydt, da veteranerne René Pamperin (tv.) og Joe Andersen (i midten) i går mødtes med den administrerende direktør ved Sund og Bælt Mikkel Hemmingsen (th.). (Foto: © Louise Wimmer Elmhoff, (c) DR)
  • Joe Andersen havde i går første arbejdsdag på sin nye arbejdsplads på Sprogø. (Foto: © Louise Wimmer Elmhoff, (c) DR)
  • En af arbejdsopgaverne, som veteranerne skal udføre, er at lappe huller i vejen. (Foto: © Louise Wimmer Elmhoff, (c) DR)
  • Krigsveteranerne har fået nyt værktøj til at vedligeholde Sprogø. Administrerende direktør ved Sund og Bælt, Mikkel Hemmingsen (th.), er her gået ind for at kigge på det sammen med veteranen Joe Andersen (tv.). (Foto: © Louise Wimmer Elmhoff)
1 / 4

Arbejde i trygge rammer

De tre krigsveteraner kommer fra Veteranhaven i Slagelse, hvor de har lavet tilsvarende arbejde tidligere. I samarbejde med Sund og Bælt er muligheden for at arbejde på Sprogø nu opstået. På den måde kan de få flere arbejdstimer, og de kommer et skridt tættere på arbejdsmarkedet igen, fortæller René Pamperin, der er daglig leder af Veteranhaven i Slagelse:

- Med den her model kan de komme til at arbejde nogle flere timer, end de kunne ved os, fortæller han.

Det vigtige i denne overgang er dog, at der er tryghed undervejs, fortæller René Pamperin. Og det er der i dette tilfælde:

- Man kommer ud i sit første ”rigtige” job, men stadig i de trygge rammer, fordi man går sammen med nogen, man kender, fortæller han.

De tre veteraner har som udgangspunkt hinanden omkring sig. Tanken er dog, at Sund og Bælt skal rekruttere flere fra Veteranhaven med tiden. De ser nemlig gerne, at samarbejdet løbende udvikler sig.

- Ambitionen er at udbygge samarbejdet og løbende have en dialog med Veteranhaven om andre opgaver omkring Storebælts bygninger og arealer, skriver administrerende direktør for Sund og Bælt, Mikkel Hemmingsen, i en pressemeddelelse.

På sigt vil der også være mulighed for fastansættelse ved Sund og Bælt, hvor veteranerne kan blive rekrutteret ud i andre arbejdsopgaver.

God arbejdskraft i fleksible rammer

Det kan godt komme arbejdspladserne til gode at ansætte en veteran, mener Heidi Anita Stentoft, der er veterankoordinator i Slagelse Kommune. Selvom de er forskellige, har de nemlig generelt en høj arbejdsmoral, hvilket skyldes den disciplin, de kender fra deres tidligere job som soldat:

- De er bevidste om at være en del af et fællesskab, hvor man løfter i flok, møder til tiden, hvor et ord er et ord og hvor man gør, hvad der bliver sagt. Det tror jeg er blevet en del af mange veteraners identitet, siger hun.

Det er dog vigtigt, at man stadig er rummelig overfor de udfordringer, veteranerne kan have med i bagagen, mener Heidi Anita Stentoft.

Det hensyn bliver der taget til de tre veteraner, der netop er startet i job på Sprogø. Det mener krigsveteran Joe Andersen, der er mentor ved Veteranhaven i Slagelse:

- Arbejdsopgaverne er relativt overkommelige, og der er ikke det samme arbejdspres, som man kan opleve ude i det pulserende erhvervsliv, siger han.