Kriseberedskab klar på skoler efter familie blev forgiftet

Skoler i Haslev har aktiveret et kriseberedskab, når skolens elever kommer tilbage efter ferien.

Nordskov er en afdeling af Vestskovskolen i Haslev. Skolerne er klar med sorg- og krisehjælp til eleverne, når de kommer tilbage efter ferien. (Foto: Jytte Melau © Jytte Melau)

Lærere og psykologer er forberedte på at håndtere sorgen, når eleverne på Vestskolens afdeling Nordskov i Haslev på mandag møder ind efter en uges efterårsferie.

En uge, hvor en flygtningefamilie på 12 blev syge af forgiftning og to af børnene døde.

- Vi ved at den berørte familie har børn på skolen. Vi ved ikke, hvem der er ramt, så derfor har vi forberedt os på, at vi er klar til at snakke med de elever som dukker op på mandag, siger afdelingsskoleleder på Nordskov Sigurd Brønnum.

Vestskolen har elever fra 0. til 9. klasse med modtageklasser til flygtningebørn. Skolens sorg- og kriseplan bruges, når eksempelvis børn mister deres forældre eller en medarbejder dør.

Planen går på, hvad der skal kommunikeres ud til forældrene, hvem der er ansvarlig for hvilke opgaver, og på hvilken måde lærerne taler med eleverne.

- Der er nogle i en klasse, der vil gå ud og spille fodbold bagefter og ikke være berørte af det og så reagere, når de kommer hjem til mor og far.

- Derfor er det vigtigt, at vi har en god kommunikation med vores forældre og fortæller dem, hvad vi har sagt, og hvad de kan tale med deres børn om, siger Sigurd Brønnum.

Han opfordrer forældrene til at tage sig god tid til børnene:

- Et godt råd til forældrene er at snakke med børnene om, hvad der er sket. Når det enkelte barn reagerer, så vær klar til at snakke. Sæt god tid af, siger skolelederen.

Sorg- og kriseplanen beskriver også, hvordan medarbejderne skal tage hånd om sig selv, inden de kan gå ud og tale med eleverne. Derfor mødtes medarbejderne på Vestskolen i dag på trods af, at det stadig er efterårsferie.

- Der var en meget trykket stemning, siger Sigurd Brønnum og fortsætter:

- Sådan en sag tror jeg påvirker alle mennesker, der arbejder med børn og unge. Det rammer alle mennesker. Vores medarbejdere er også ramt. De er smadderkede af det, der er sket.

Frivillige klar til at hjælpe forgiftet familie

I den sydsjællandske by fylder dødsfaldene også meget hos frivillige, der blandt andet hjælper flygtninge i området:

- Jeg tror det påvirker alle i Haslev, det er utrolig hårdt, siger Maja Holmvig.

Hun er frivillig i foreningen Vestkompagniet i Haslev, der hjælper udsatte i området. Igennem det sidste halvandet år har hun hjulpet flygtningefamilien med blandt andet tøj og legetøj.

Maja Holmvig kender den forgiftede flygtningefamilie, gennem foreningen Vestkompagniet i Haslev, der hjælper udsatte i området. (Foto: Sara Gro Vagtholm © (c) DR)

Lige så snart familiemedlemmerne bliver udskrevet igen, er hun og de andre frivillige klar til at støtte op om familien.

- Vi kan hjælpe dem ved at være et tryghedsmoment. De har set os før, de kender os. Bare det, at der er et bekendt menneske i gruppen af folk, når de kommer hjem igen, kan hjælpe familien rigtigt meget, mener Maja Holmvig.

Ni familiemedlemmer er stadig indlagt på Rigshospitalet efter forgiftningen.

Myndighederne kan stadig ikke sige, om der er tale om svampeforgiftning, som var en af formodningerne i går, fordi familiemedlemmernes symptomer var opkast, diarré og leverskader.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.