Kun hver anden dansker låser hoveddøren, når de er hjemme

Lås altid døren, uanset om du er hjemme eller ej. Sådan lyder opfordringen fra forsikringen.

I Region Sjælland låser 55 procent deres dør, når de er hjemme. I Region Hovedstaden vælger 61 procent at gøre det, mens det blot er 41 procent i Midtjylland. (Arkivfoto)

Når vi er derhjemme og hygger foran tv'et eller lægger os til at sove, låser kun halvdelen af os hoveddøren. Det viser en undersøgelse, TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring og Nykredit Forsikring. 

I Region Sjælland låser 55 procent deres dør, når de er hjemme. I Region Hovedstaden vælger 61 procent at gøre det, mens det blot er 41 procent i Midtjylland.

- Tallene afspejler, at der er forskel i tilliden fra by til land. Ude på landet er samfundene mere tætte, og man kender naboen, og man tror derfor ikke, at der sker tyveri, siger Klaus Rasborg, lektor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitetscenter.

Lås altid døren

Selvom det måske virker unødvendigt i eget hjem, anbefaler GF Forsikring, der ofte har med tyveri at gøre, at man altid låser sin dør. Forsikringen dækker nemlig kun i begrænset omfang, når en tyv går gennem en ulåst dør.

- Det er de færreste, der tænker over, at det er en god idé at låse sin dør, når man er hjemme. I princippet burde det jo ikke være nødvendigt, men i forhold til dét som forsikringen dækker, er det afgørende, siger Riccardo Pescatori fra GF Forsikring.

En undersøgelse fra Forsikring og Pension i 2012, viser, at hvert femte indbrud sker, mens der er nogen hjemme i huset. Opdager man disse ubudne gæster, får råbt efter dem eller kommer i klammeri med dem, ændrer forsikringsforholdene sig dog.

- Når et tyveri udvikler sig på den måde, kan det gå fra simpel tyveri til røveri, og det er en helt anden situation forsikringsmæssigt, hvor alt bliver dækket, siger Riccardo Pescatori.

Tryghed skaber tillid

Det, der er afgørende for, om vi vælger at låse døren, kan ifølge Klaus Rasborg hænge sammen med, om man opfatter by eller land som et trygt sted at være.

- Hvis man låser døren, er man lidt mindre tillidsfuld og lidt mere frygtsom, og hvis man ikke låser sin dør, har man lidt mere til tillid og frygter lidt mindre. Men det skal siges, at det ikke behøver afspejle ens generelle tillid og frygt. Det kan også handle om, at det ikke er specielt interessant at få besøg af uventede gæster, siger Klaus Rasborg.

Ifølge Danmarks Statistik blev der hver dag i 2014 i alt begået 101 indbrud i danske hjem.