Kun hver femte brystkræftpatient opereres til tiden i Region Sjælland: 'Alvorligt og uacceptabelt'   

Akut mangel på brystkirurger er årsagen til, at 78 procent ikke opereres til tiden, siger Sjællands Universitetshospital.

Der bliver rettet skarp kritik mod Region Sjælland, som i 3. kvartal kun har behandlet 22 procent af patienterne med brystkræft til tiden. (Foto: christian Als © Scanpix)

Region Sjælland har ikke levet op til brystkræftpakken, når det gælder behandling af kvinder med brystkræft. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

I 3. kvartal var således kun 22 procent af kvinderne i Region Sjælland blevet opereret til tiden, og det er langt fra Sundhedsstyrelsens krav om operationstider.

Derfor skal Region Sjælland nu forklare sig over for Sundhedsstyrelsen.

- Det er utrolig beklageligt. Vi kan kun undskylde over for de kvinder, der ikke er blevet opereret inden for tidsfristerne, lyder det fra vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, Beth Lilja.

Kvinder har krav om behandling

Sundhedsstyrelsens opgørelse om 3. kvartal vækker langt fra begejstring hos sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V).

- Det er meget alvorligt og uacceptabelt. Jeg er også glad for, at Region Sjælland allerede har været ude at undskylde og sagt, at de vil rette op på situationen, lyder det fra ministeren.

- Om man er kvinde i Region Sjælland eller andre steder, så har man krav på at få behandling til tiden. Det har man i 22 procent af tilfældene levet op til i forhold til brystkræft, og det er bare ikke godt nok.

Derfor har ministeren nu bedt Sundhedsstyrelsen om at følge op på tallene om Region Sjælland.

- Sundhedsstyrelsen vil nu undersøge, hvorfor Region Sjælland ikke har bedt om hjælp i tide, så de nu står i en situation, hvor alt for få kvinder oplever ikke at få deres operation til tiden. Det er ikke rimeligt over for kvinderne i Region Sjælland, siger Ellen Trane Nørby.

Derfor håber ministeren også, at de 111 kvinder, der ikke har fået deres behandlinger og operation til tiden, får en undskyldning fra Region Sjælland og en indkaldelse til operation hurtigst muligt.

Mangel på brystkirurger

Beth Lilja mener, at Region Sjælland ikke har nogen undskyldning, men forklarer, at situationen er opstået på grund af en akut mangel på brystlæger.

- Vi har haft mangel på brystkirurgiske læger, og vi har fået nogle opsigelser fra i sommer, der har gjort, at vores kapacitet har været for lav. Vi har heller ikke været hurtige nok til at lave aftaler med andre regioner, så de kunne tage nogle af vores patienter, lyder det fra vicedirektøren.

Men den forklaring har fået en lunken modtagelse hos Kræftens Bekæmpelse.

- Hvis man får problemer med antallet af kirurger, så må man jo se på, hvordan man håndterer det. Men det skal bare ske langt tid før, man kommer i denne situation, hvor der ikke sker tilstrækkeligt mange operationer, siger Jesper Fisker, der er direktør for Kræftens Bekæmpelse og fortsætter:

- Uanset, om man må have en generel udfordring her, så har man været væsentligt bedre til at løse udfordringerne andre steder end i Region Sjælland. Derfor er man i Region Sjælland nødt til at tage andre metoder i brug, siger Jesper Fisker.

Jesper Fisker understreger også, at der er en grund til, at man har lavet kræftpakkerne.

- De her pakkeforløb er blevet udarbejdet, fordi kræft er en akut sygdom, og det gælder om at blive behandlet så hurtigt som overhovedet muligt. Det får jo en negativ betydning for de patienter, der ikke kommer til behandling til tiden, siger han.

Hentet speciallæger fra Sverige

Region Sjælland har nu som svar på kritikken ansat to speciallæger fra Sverige til at udføre de manglende brystoperationer.

- Vi har nu ansat konsulenter fra Sverige, men de er der ikke hver eneste dag i ugen. De kommer i bestemte perioder, så vi er stadig på jagt efter brystkirurger, lyder det fra vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, Beth Lilja.

De samlede forløbstider til Sundhedsstyrelsens pakkeforløb for brystkræft:

  • Fra henvisningen er modtaget til første fremmøde på udredende afdeling, må der gå seks kalenderdage.

  • Fra første fremmøde på udredende afdeling til afslutning af udredning, må der gå otte kalenderdage.

  • Fra afslutning af udredning til start på initial behandling:

  • Ved kirurgisk behandling må der gå 13 kalenderdage

  • Ved kirurgisk behandling med plastikkirurgisk assistance må der gå 20 kalenderdage.

  • Ved strålebehandling må der gå 13 kalenderdage.

  • Ved medicinsk behandling må der gå 13 kalenderdage.

  • Fra henvisning modtaget til start på initial behandling:

  • Ved kirurgisk behandling må der gå 27 kalenderdage.

  • Ved kirurgisk behandling med plastikkirurgisk assistance må der gå 34 kalenderdage.

  • Ved strålebehandling må der gå 27 kalenderdage.

  • Ved medicinsk behandling må der gå 27 kalenderdage.Kilde: Sundhedsstyrelsen