Læge i Haslev: Sprogbarriere gør møde med forgiftet familie vanskelig

Formanden for de praktiserende læger på Sjælland hilser en undersøgelse af sagen om den forgiftede familie velkommen.

To børn fra en flygtningefamilie fra Congo er døde efter en forgiftning. Lægehuset i Haslev tilså familien tidligt i forløbet. (Foto: © Jytte Melau, Jytte Melau)

Sagen om den familie, der i torsdags blev indlagt på hospitalet med alvorlige forgiftningssymptomer, fortsætter.

For i går kom det frem, at familien få dage forinden havde opsøgt deres egen læge, at familien havde været forbi børneafdelingen på Næstved sygehus, hvor den 15-årige pige var indlagt og udskrevet igen samme døgn, og de havde ringet til en vagtlæge fra deres hjem i Haslev.

Ulrik Hesislev er praktiserende læge i lægehuset i Haslev, hvor hans kollega tilså familien, og samtidig formand for de praktiserende læger i Region Sjælland. Han siger:

- Min vurdering er, at min kollega ikke kunne have gjort noget anderledes så tidligt i forløbet. Nu er det vigtigt, at der kommer nogen udefra og vurderer det, siger Ulrik Hesislev og fortsætter:

- Skulle nogen have gjort noget forkert eller kritisabelt, så er vi de første til at være interesseret i at få afdækket det.

Har ikke selv mødt familien

Ulrik Hesislev har ikke samtykke til at referere fra den konsultation, der fandt sted i mandags og har ikke selv mødt familien, men han har drøftet lægecentrets involvering i sagen med sine kolleger.

Han siger, at sagen vil have set anderledes ud, hvis lægen havde fået oplyst, hvis familien havde spist svampe, hvilket er en af de teorier, politiet arbejder med, men svære sprogbarrierer gør kommunikation vanskelig:

- Vi er de første, der møder patienten meget tidligt i det her sygdomsforløb, som strækker sig over 72 timer. Familien præsenterede sig til at begynde med med nogle ret almindelige symptomer med ondt i maven og diarré.

- Mit indtryk af sagen er nu, at den information ikke dukker op, og derfor bliver det et meget tragisk og ulykkeligt forløb, siger han.

For ifølge Ulrik Hesislev var der ikke en tolk tilstede, der kunne oversætte, hvad flygtningefamilien fra Congo sagde.

- Det er hverdagen som læge på landet, at der ikke lige er en tolk, der kan swahili, tilgængelig, siger han.

Dødsårsag endnu ukendt

Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi har endnu ikke fastlagt, hvad der er årsag til forgiftningen.

Siden torsdag har myndighederne arbejdet ud fra en teori om, at familien skulle have indtaget giftige svampe, men på nuværende tidspunkt er efterforskningen stadig i gang, og politiet afventer retsmedicinernes konklusioner.

11 af familiens 12 medlemmer blev indlagt med mistanke om forgiftning i torsdags. Samme dag døde to af børnene, og de ni familiemedlemmer er stadig indlagt på Rigshospitalet.

I et brev sendt fra Region Sjællands administration til Regionsrådet i dag, fremgår det, at Region Sjælland har iværksat en evaluering af hele beredskabsindsatsen. Det gælder både den Præhospitale Center, 112-opkaldet og beredskabet på sygehusene.

Lægerne i Lægehuset i Haslev venter lige nu på politiets undersøgelser og en vurdering af, hvad der er årsagen til forgiftningen:

- Alle er dybt berørte af sagen, og tankerne går selvfølgelig til familien, som er ramt, siger Ulrik Hesislev.