Længere mellem gebisserne: Edith på 98 har stadig sine egne tænder

Flere ældre beholder deres egne tænder.

98-årige Edith Thomasen er glad for, at hun stadig har sine egne tænder. (Foto: Foto: Sten Jørgensen © dr)

98-årige Edith Thomasen bor på plejecenteret Fjordstjernen i Holbæk, og hun er ikke bleg for at vise sit tandsæt frem i et bredt smil til fotografen.

- Jeg har mine egne tænder, og det er dejligt. Jeg skal heldigvis ikke tage dem ud for at børste dem, ligesom min mormor skulle, fortæller hun.

Flere ældre beholder, ligesom Edith Thomasen, deres egne tænder. I de sidste 30 år er antallet af gebisser, også kaldet helproteser, styrtdykket.

Det er godt for folkesundheden og den enkeltes livskvalitet, fortæller professor emeritus Poul Erik Petersen fra Københavns Universitet.

- Det er meget givtigt for alle mennesker at bevare tænderne. Hvis ikke man har en tyggefunktion, kan man ikke spise en lødig kost, og derfor bliver indtagningen af ernæring dårlig hos ældre mennesker, der ikke har deres egne tænder, siger han.

Gebis er ikke længere en del af undervisningen

I slutningen af 80'erne tyggede syv ud af 10 borgere over 75 år maden med gebis. Det er nu reduceret til to ud af 10, fortæller professor Poul Erik Pedersen.

Det er glædelig udvikling, lyder det fra tandlægerne, der ligefrem er stoppet med at undervise tandlægestuderende i helproteser, fortæller formanden for de offentligt ansatte tandlæger i Tandlægeforeningen, Susanne Egtoft Nielsen.

- Der er heldigvis flere og flere, der beholder deres egne tænder. De tandlægestuderende skal ikke længere selv lære at fremstille et ’helsæt’, som det hedder i deres verden. Det undervises de ikke i mere, siger hun.

Ældre skal lære at børste tænderne bedre

Men når langt flere ældre har egne tænder, betyder det også, at de skal passes omhyggeligt for at modvirke infektioner og sygdom, som breder sig fra mundhulen til resten af kroppen.

En undersøgelse foretaget af De Offentlige Tandlæger i 2014 viser, at 80 procent af landets plejehjemsbeboere ikke selv kan gøre deres tilstrækkelig rene.

Det er et stort problem, fortæller Elisabeth Gregersen, formand i Dansk Tandplejerforening.

- Et gebis kan man tage ud og børste, og der er ikke forbindelse til blodbanen. Hvis man har egne tænder, er der risiko for infektioner. Derfor er vi sammen med Kommunernes Landsforening i gang med et undervisningsprojekt på plejecentre og i hjemmeplejen.

- Det er langt fra alle kommuner der er med, men det håber vi, de kommer, siger Elisabeth Gregersen.

Til spørgsmålet om, hvad 98-årige Edith Thomasen har gjort for at passe så godt på sine tænder, er svaret klart:

- Jeg tager til tandlægen hvert år. Det er jo ikke så meget andet, man kan gøre, udover at børste dem, og det gør jeg troligt hver eneste morgen og aften.

Facebook
Twitter