Lærke droppede hospitalets fødegang: Der manglede tid, kærlighed og omsorg

De private fødeklinikker i Region Sjælland oplever et babyboom. Flere og flere kvinder vælger de store hospitaler fra.

26-årige Lærke Zoll fra Slagelse valgte at føde sit tredje barn, datteren Rebekka, på en privat fødeklinik. (Foto: Anne-Marie Dynes Møller)

Det grønne sengetæppe er lagt sirligt over madrassen i det lyse rum. Over sengen hænger et stort billede af en gabende baby. I den grå sofa kan man høre en nyfødt baby grynte i armene på sin mor, men derudover er der er ro.

Ikke den slags ro, man forbinder med tavshed, men en hjemlig ro, der mest af alt minder om en fredsommelig søndag på sofaen.

Babyen ligger trygt i armene på 26-årige Lærke Zoll fra Slagelse. Men de er ikke hjemme. De er nemlig på den private fødeklinik Storkereden i Slagelse.

Her havde hun valgt at føde sit tredje barn, der kom til verden for tre uger siden. Og hun har ikke planer om at vende tilbage til det offentlige sygehusvæsen:

- Jeg fødte mit første barn på et hospital, så jeg kender til forholdene. Jeg var slet ikke tilfreds! Der var stort set ingen jordemoder til stede under fødslen, men kun en studerende. Jeg følte ikke, der var tid til at give den tilstrækkelige information eller tid, siger Lærke Zoll.

For Lærke Zoll er tryghed og kontakt med personalet vigtigt både under og efter fødslen:

- Der er meget mere omsorg her, der er kærlighed, og jeg kan godt lide det kendskab, der er mellem jordemoder og gravid, siger hun.

Trænge kår i det offentlige

I 2013 valgte Region Sjælland som den første i landet at gøre det gratis for kvinder at føde på en privat fødeklinik.

Siden da har den private fødeklinik Storkereden oplevet, at flere og flere ønsker at føde på en privatklinik frem for en offentligt fødegang.

Antallet af babyer, der er født på en fødeklinik, er steget fra 67 til 171 mellem 2015 og 2016. Det svarer til en tredobling på bare et år, viser tal fra Region Sjælland.

Antallet lyder måske ikke af så meget, men Louise Zielinski, der er jordemoder og ejer af Storkereden, har en klar opfattelse af, at fødeklinikkerne er kommet for at blive:

- I 2017 har vi haft endnu flere fødsler, og vi har haft et rekordår. Jeg tror, det er en kombination af, at vi er blevet mere kendte, og at det offentlige får trængere og trængere kår. Jordemødrene i det offentlige løber rigtig stærkt, og det gider familierne ikke være en del af, siger Louise Zielinski.

Storkereden har i de seneste år afvist flere gravide fra Region Hovedstaden i frygt for at miste overblikket med patienterne, der i stigende antal strømmer til fra Region Sjællands hospitaler.

Chefjordemoder: Det er ikke noget, jeg ser i mit arbejde

På Holbæk Sygehus, hvor de har en af regionens største fødeafdelinger, kan chefjordemoder Heidi Fischer ikke genkende kritikken om, at der mangler varme hænder på fødegangene:

- 94 procent af alle de gravide på fødestederne i Danmark svarer i vores undersøgelser, at de enten er tilfredse eller meget tilfredse med deres graviditetsforløb. Så det er ikke noget, jeg som sådan ser i mit arbejde, siger Heidi Fischer.

Men chefjordemoderen er ikke uenig i al kritikken, der kommer fra de gravide på de private fødselsklinikker:

- Der vil jo være nogen, der ikke synes, vi har nok tid til dem. Det vil der også være på de private klinikker. Jeg synes altid, det handler om at møde patienterne, hvor de er, og skabe ro og regelmæssighed under forløbet, siger Heidi Fischer.

Udover Region Sjælland er det kun i Region Hovedstaden, kvinder gratis kan vælge at føde på en privat fødeklinik.