Landets første muslimske efterskole slår dørene op

DF kalder det trist og vil fjerne statsstøtten til efterskolen. Socialdemokraterne afviser, så længe skolen overholder danske love.

Den gamle Hindholm Efterskole i Fuglebjerg lukkede i juli 2012 på grund af faldende elevtal. Nu skal den huse Danmarks første muslimske efterskole, som åbner til august. (Foto: Mina Hindholm Efterskole)

Efter sommerferien åbner landets første efterskole, som bygger på et muslimsk menneske- og livssyn.

Mina Hindholm Efterskole ved Fuglebjerg på Sydsjælland åbner 11. august, men allerede inden åbningen møder den kritik fra Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen, der frygter, at efterskolen vil forstærke et muslimsk parallelsamfund.

- Masser af danske efterskoler vil gerne have elever med anden etnisk baggrund end dansk, så det her modarbejder integrationen og efterskoleforeningens arbejde. Så det er trist, siger Alex Ahrendtsen.

DF: Danske skatteydere skal ikke støtte muslimske efterskoler 

Men der er ingen grund til at frygte noget, siger formanden for efterskolens bestyrelse, Serdal Güzel.

- Den eneste forskel på en kristen efterskole og vores er, at morgensalmerne er skiftet ud med muslimske hymner, at der måske vil blive læst et par strofer fra Koranen, og at der er mulighed for at bede fem gange om dagen, siger Serdal Güzel.

Men hvis muslimer vil lave deres egen efterskole, så skal det være for deres egne penge, siger Ahrendtsen, der vil fjerne statsstøtten fra efterskolen. 

- De danske skatteydere skal ikke støtte, at muslimerne isolerer sig endnu mere, mener Alex Ahrendtsen.

A: Ingen grund til at frygte radikalisering

Socialdemokraternes børne- og undervisningsordfører, Annette Lind, frygter dog ikke radikalisering og afviser at fjerne støtten til efterskolerne, så længe de overholder de danske love, hvor eleverne lærer om frihed, menneskerettigheder og ligestilling.

- Det er der et skærpet tilsyn, der vil se på, om de gør. Og er det sådan, at man ikke lever op til de nødvendige krav, så stopper vi selvfølgelig vores statstilskud. Så enkelt er det, siger Annette Lind.

Der er omkring 250 efterskoler i Danmark, og mange af dem hviler på et kristent grundlag. Mina Hindholm Efterskole er åben for alle uanset religiøs baggrund. Men indtil videre er ingen etniske danskere skrevet op til det kommende skoleår.

Facebook
Twitter