Landmænd, sekretærer og piloter skal vaccinere mod corona

Region Sjælland mangler personale og uddanner i øjeblikket alt fra landmænd til piloter til at vaccinere befolkningen mod coronavirus.

Lige nu øver hun sig på appelsiner, men snart er 46-årige Mie Ingerslev Jensen uddannet til at vaccinere befolkningen mod coronavirus. (Foto: Anders Bøgelund Friis)

De ældre og sårbare har allerede fået tilbuddet. Og snart får vi alle sammen mulighed for at få det tredje stik mod coronavirus. Det såkaldte boosterstik.

Men med de tusindvis af coronavacciner, der skal gives, er der ikke nok sundhedsfaglige hænder til at stikke kanylerne i skuldrene.

Derfor vil Region Sjælland forsøge at få flere til at hjælpe med at vaccinere befolkningen, og de er i fuld gang med at rekruttere personale.

I en ny kampagne forsøger regionen at rekruttere personale til at stå for at vaccinere, selvom de ikke er uddannet læger, sygeplejersker eller SOSU-assistenter.

- Der er ikke sundhedsfaglige hænder nok på nuværende tidspunkt, og der er forøget coronasmitte i vores samfund og derved forøget pres på vores sygehuse. Derfor rækker vi hånden ud til andre faggrupper, siger Søren Wistisen Rasmussen

Han er lægefaglig enhedschef i det nære sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Også den ny indsats om at få de 5-11-årige vaccineret gør, at der er tryk på systemet og brug for flere hænder.

Over 200 er allerede oplært

Bettina Tomczyk er sygeplejerske og sundhedsfaglig konsulent i Region Sjælland, og hun har allerede lært over 200 personer uden sundhedsfaglig baggrund at vaccinere.

Vaccinecentret i Næstved er et af de steder, hvor hun underviser i teori og praksis.

Her bliver der brugt både appelsiner og dukkeskuldre i undervisningen, som eleverne sprøjter saltvand ind i. Og skal der bruges en rigtig muskel, lægger Bettina Tomczyk også gerne sin egen skulder til.

Hun forstår godt, at nogle borgere kan blive bekymret over, at det ikke er en sundhedsfaglig person, der giver stikket. Men ifølge hende er oplæringen fuldstændig den samme, som når en læge eller en sygeplejerske skal oplæres i at vaccinere.

- Det her er ikke et lynkursus. De får teoretisk undervisning, en færdighedstræning og en praktisk supervision ude i virkeligheden, så de bliver rigtig godt trænet i det.

- Og man skal lige huske, at der er sygeplejersker, der aldrig har givet vaccination, for det er ikke en del af vores uddannelse, så det er samme kvalitet i stikket, siger Bettina Tomczyk.

Hun slår desuden fast, at der altid er sundhedsfagligt personale til at hjælpe, hvis der er behov for en sundhedsfaglig vurdering.

Sygeplejerske Bettina Tomczyk underviser Victor Rask og Mie Ingerslev Jensen i at vaccinere. (Foto: Anders Bøgelund Friis)

Fra butik til vaccinationscenter

46-årige Mie Ingerslev Jensen er en af dem, der i øjeblikket er ved at blive uddannet til at kunne vaccinere.

Hun er oprindelig uddannet indenfor butiksfaget og har arbejdet i butik i 27 år. Men nu havde hun lyst til, at der skulle ske noget nyt.

- Nu var tiden til det. Smitten stiger, og jeg fik lyst til at hjælpe befolkningen med at blive vaccineret, siger hun.

- Jeg er egentlig glad for servicefaget, men her giver jeg jo også en form for service. Der er bare ikke et produkt imellem os, men en vaccination.

Hun er ikke nervøs for, at hun inden så længe skal skifte appelsinerne ud med rigtige menneskeskuldre, men hun forstår godt, hvis nogle borgere bliver nervøse over, at det ikke er en med sundhedsfaglig baggrund, der skal give dem stikket.

- Men til gengæld er jeg specielt uddannet til det her, og jeg skal ikke vejlede i alle mulige andre ting. Jeg føler, jeg har helt styr på det, siger hun.

Mie Ingerslev Jensen stikker kanyler med saltvand i appelsiner for at lære at vaccinere. (Foto: Anders Bøgelund Friis)

300 ansættelser i sigte

Kampagnen fra Region Sjælland har til formål at hente personale til flere forskellige funktioner udover vaccination som for eksempel podning, transport og administration.

Ifølge Region Sjælland søger de i øjeblikket 300 personer til både at teste og vaccinere.

Der er allerede flere ikke-sundhedsuddannede som for eksempel landmænd, butiksmedarbejdere og en pilot, som er blevet lært op.

Også i Region Midtjylland og Region Hovedstaden benytter man ikke-sundhedsfagligt personale til at foretage vacciner.

FacebookTwitter