Lars og Birthe er hjemme igen efter otte dages karantæne på krydstogtskib: ’Det er fantastisk’

I otte dage måtte 40-50 danskere sidde i karantæne på krydstogtskib efter tilfælde af coronasmitte.

Det skulle være en hyggelig og uforglemmelig krydstogtsoplevelse fra Florida til Venedig for Birthe Stephansen og Lars Høgh Sørensen fra Næstved, da de gik ombord på krydstogtskibet Costa Luminosa.

Turen vil heller aldrig gå i glemmebogen for parret, men drømmen udviklede sig hurtigt til et mareridt, efter der blev fundet flere tilfælde af coronasmitte på krydstogtskibet, som havde 1.400 gæster ombord.

Coronatilfældene betød, at skibets passagerer måtte sidde isoleret i deres kahytter i otte dage, før de kunne indtræde Danmarks grænser i nat.

Isoleret i kahyt i dagevis

- Vi sad i vores kahyt døgn efter døgn. En gang imellem bankede nogen på døren med lidt mad og et glas cola. Det var forfærdeligt, og det var et mareridt, fortæller Lars Høgh Sørensen om episoden.

Det var især følelsen af magtesløshed og manglen på kontrol over situationen, som har rystet parret.

- Ingen på skibet fortalte os, hvad der skulle foregå. Der var ingen information, og hvis man spurgte om noget, fik man ikke noget svar. Det var temmelig ubehageligt og deprimerende, siger Lars Høgh Sørensen.

Parret var i løbende kontakt med både Udenrigsministeriet og deres rejsebureau, efter skibet lagde til kaj i Marseille i Frankrig, men rejsebureauet havde svært ved at komme i kontakt med krydstogtskibet.

Endnu værre blev det, da den danske ambassade i Frankrig endelig havde skaffet parret en flybillet hjem, som de ikke nåede.

- Vi kom ikke med flyet, fordi vi blev tilbageholdt først i en bus i fire og en halv time. Derefter blev vi sat tilbage på skibet igen. Det var en grim oplevelse. Vi fik at vide, at vi godt kunne glemme flybilletterne, fordi det kunne vi ikke selv bestemme, fortæller Lars Høgh Sørensen, der atter måtte vende tilbage til isolationen i parrets kahyt.

- Jeg tror, at en indsat i et fængsel vil have det på samme måde som os. Vi havde ingen indflydelse, og der var hele tiden nogen, der overvågede dig.

Udenrigsministeriet skaffede fly hjem

Krydstogtskibet valgte at sejle fra Marseille til den norditalienske by Genoa, og Udenrigsministeriet fortalte flere gange parret, at de arbejdede på en løsning, så danskerne kunne komme hjem til Danmark.

Men på trods af forventningerne om at komme til den danske grænse, mistede parret langsomt håbet om at komme hjem til Danmark, som tiden gik.

Indtil de fik et opkald.

- Da klokken var lidt over seks om aftenen i går, fik vi at vide, at vi kunne gå ud til en bus. Derfra kørte vi med politieskorte med fem busser ud til lufthavnen i Genoa, hvor der ventede os et dansk fly, fortæller Lars Høgh Sørensen.

Udenrigsministeriet havde charteret et fly, hvor danskerne skulle betale et gebyr på 2.000 kroner for at komme hjem. Et gebyr, som parret betalte med glæde, fortæller Lars Høgh Sørensen, der landede i Danmark ved midnatstid, hvor politiet og myndighederne tog imod dem.

- Det var en fantastisk følelse. Selv da vi sad i bussen, tænkte vi, at det ikke ville gå. Vi troede først på det, da vi så flyveren, siger Lars Høgh Sørensen, der er lettet over at være inden for Danmarks grænser igen.

’Vi kan nu selv tage en beslutning igen’

Parret er fra i dag kommet i 14-dages karantæne i eget hjem, og selvom de ikke må gå ud, er det fantastisk at være hjemme på egen grund, mener Lars Høgh Sørensen.

- At være hjemme giver en fantastisk afslappet tryghed. Selvom vi er isoleret i den kommende tid, er man endelig et sted, hvor man har et overblik. Man kan selv beslutte, hvad der nu skal ske. Nu skal vi bare genoptræne det gode humør, fortæller Lars Høgh Sørensen, der beskriver krydstogtturen som det rene 'costa del kaos'.

Han fortæller også, at efterfølgende har alle gæster ombord på skibet fået tilbudt et nyt krydstogtophold fra samme firma. Et tilbud, som Lars Høgh Sørensen og flere af de andre gæster takkede nej til.

- Jeg har truet med, at det eneste krydstogt, vi skal på igen, er et krydstogt til Karrebæksminde på Friheden, der er en lille turbåd fra Næstved til Karrebæksminde, griner Lars Høgh Sørensen.

I alt var der mellem 40-50 danskere, der opholdt sig på det karantæneramte krydstogtskib.