Lasses svanesang: Sidste aften i rødt og hvidt

Efter knap 19 år på landsholdet takker fløjspilleren af.

Med aftenens kamp mod Polen bliver det til 246 landsholdskampe i alt for Lasse Svan. (Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

Efter knap 19 år på håndboldlandsholdet snører Lasse Svan i aften håndboldskoene for sidste gang for at forsvare de rød-hvide farver.

Den 38-årige fløjspiller indstiller nemlig karrieren som professionel håndboldspiller, og det bliver derfor hans afskedskamp på landsholdet, når de i aften tørner sammen med Polen i Royal Arena.

Og det er en aften, som hovedpersonen selv ser meget frem til.

- Det bliver formentligt en meget speciel aften, som jeg glæder mig rigtig meget til. Jeg er både glad og stolt over at få muligheden for et sidste farvel til det danske publikum og en sidste tur med alle drengene. Det betyder rigtig meget for mig, siger Lasse Svan.

Særligt fansene er vigtige at få sagt ordentligt farvel til.

For selvom Lasse Svan også blev hyldet ved EM-slutrunden i Ungarn i januar, så er det alligevel noget andet på hjemmebane, siger han.

- De danske fans har været med til at give mig nogle af de allerstørste minder, som jeg har på landsholdet. Så jeg er glad for at kunne få en sidste fornemmelse af, hvordan det er at løbe på banen i en dansk hal.

Landstræner om Svan: En kæmpe spiller med en fantastisk personlighed

Landsholdet har ikke noget på spil til aftenens kamp mod Polen, da Danmark allerede er kvalificeret til VM næste år. Og det passer egentlig landstræner Nikolaj Jacobsen meget godt, for så kan de i stedet fokusere på at give Lasse Svan en ordentlig afsked.

Det er vigtigt, for fløjspilleren har sat et kæmpe aftryk på landsholdet, siger landstræneren.

- Han er en meget solid spiller, og det er sjældent, at han ikke leverer på et ret højt niveau. Han har et fantastisk højt bundniveau, og så kan han alt. Han er en dygtig kontraspiller, han er utrolig målfarlig, og så er han en fremragende forsvarsspiller.

Men også uden for banen har Nikolaj Jacobsen kunnet trække på Lasse Svans kvaliteter.

- Lasse har formået at være et rigtig fint og godt bindeled mellem spillere og træner. Og så er han dygtig til at stille krav til sine medspillere. Nogle gange kræves det, at der bliver sagt nogle halvdårlige ting, og at man går til hinanden. Det har Lasse også formået at gøre på en god og sober måde.

Lasse Svan og landstræner Nikolaj Jacobsen ved EM i Kroatien i 2018. Her blev det til en fjerdeplads for Danmark. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Derfor er det en stor kapacitet, som landsholdet i aften siger farvel til. Men Nikolaj Jacobsen peger dog på, at hele holdet nu har haft god tid til at vænne sig til tanken efter EM i januar, og landstræneren regner derfor også med, at aftenens farvel bliver mere glædeligt end trist.

- Det var hårdest efter bronzekampen i Budapest. Men jeg er rigtig glad for, at Lasse fik lov til at slutte af med en medalje, siger han.

En legende i barndomsklubben

Aftenens landsholdsafsked bliver også bemærket i Lasse Svans barndomsklub, Sierslev HK, på Stevns.

For i den lille østsjællandske håndboldklub med omkring 150 medlemmer er Lasse Svan stadig et kæmpe navn.

Det fortæller Mads Schøn Rudbøl, der er formand i Sierslev HK.

- Vi er en breddeklub, og vi producerer ikke landsholdstalenter hverken dagligt eller årligt, så at vi har haft Lasse på landsholdet i så mange år, det er vi megastolte over.

Lasse Svan blev hyldet af både spillere og fans efter bronzekampen ved EM i Ungarn i januar. (Foto: RADOVAN STOKLASA © Ritzau Scanpix)

Selvom det efterhånden er en del år siden, at Lasse Svan selv løb rundt i hallen i Sierslev, så har han holdt god kontakt til klubben. Blandt andet har landsholdsspilleren ofte sendt videobeskeder og sponsorgaver fra forskellige EM- og VM-slutrunder.

Og det har en stor betydning for klubbens mange unge håndboldspillere at have et forbillede som Lasse Svan, siger Mads Schøn Rudbøl.

- Når vi har været oppe i hallen, så løber de nogle gange rundt og siger, at nu skal de skyde som Lasse. Den stolthed over, at han er en del af den klub, hvor de også selv er, det har været virkelig fedt.

Og formanden er da heller ikke i tvivl om, at Lasse Svan fortsat vil være et forbillede i klubben. Også selvom han nu stopper på landsholdet.

- Han er vel lidt at en legende i dansk håndbold, og vi kommer ikke til at glemme ham, selvom han stopper på landsholdet. Vi kommer stadig til at tale om Lasse Svan, og vi kommer stadig til at have hans trøje hængende oppe i hallen.

Hvis du vil følge Lasse Svan i aktion for sidste gang på landsholdet i aften, kan du se kampen på TV 2 eller følge kampen i LIGA på P4.