Leder på tuberkuloseramt sjællandsk skole frygter ikke flere tilfælde

De otte elever, som er smittet med tuberkulose, har den i latent form og smitter ikke andre.

Lungetuberkulose smitter blandt andet ved nys og host og er den hyppigste og mest udbredte form for tuberkulose. Den opstår som regel ved indånding af støv, der indeholder bacillerne. (Foto: SCANPIX © Illustration Morten Fogde Christensen)

En tuberkuloseramt skole på Sydsjælland er ikke nervøse for, at flere elever end otte er blevet smittet med lungetuberkulose.

Der er heller ikke umiddelbart smittefare blandt skolens lærere, fortæller skoleder på Midtskolen, Mette Løvbjerg.

Det skyldes, at et smitteudbrud i en af skolens niendeklasser afgrænser sig til de pågældende otte, og ingen af dem har sygdommen aktivt, fortæller skolelederen til DR Nyheder.

De otte elever blev i første omgang smittet af en klassekammerat, der i efteråret sidste år fik konstateret lungetuberkulosen.

- Nogle af dem, der har været tæt på den pågældende elev, er blevet smittet med tuberkulose i latent form. Det betyder, at de ikke er syge, og de smitter heller ikke andre. De pågældende familier samarbejder med Roskilde Sygehus om at få en forebyggende, medicinsk behandling, så det ikke bryder op på et senere tidspunkt i deres liv, siger hun.

Smittefaren på skolen blev opdaget, da Roskilde Sygehus kontaktede ledelsen i efteråret med informationen om, at én elev fra den ældste årgang var blevet testet positiv.

Da lungetuberkulose primært smitter ved tæt kontakt, når en sygdomsramt for eksempel nyser eller hoster, fik elever fra den berørte klasse og parallelklassen besked på, at det var en god idé at blive testet.

Siden jul har man derfor konstateret smitten hos de otte af eleverne. Derudover valgte man at holde den ene elev hjemme fra skole og gav personen medicin, så andre ikke blev udsat for yderligere smittefare.

Med tuberkulose kan der gå et par måneder, før smitten opdages, hvorfor man først efter jul fandt den hos de otte elever.

- De, der er smittet, er en del af en meget lille gruppe, da man skal være meget tæt på en tuberkulosesmittet, siger Mette Løvbjerg.

- Folk tager det stille og roligt og ved, at de kan ringe til Roskilde Sygehus på et bestemt nummer. Forældrene, hvis børn er smittet, har været rigtig opmærksomme på også at fortælle os om det, siger hun.

Har fået antibiotika

Midtskolens skolebestyrelsesformand, Niels Bent Hansen, siger til DR Nyheder, at han har tillid til, at ledelsen håndterer smittefaren blandt eleverne, og at også forældrene forstår, hvis de skal lade deres børn teste.

- Jeg ved, at ledelsen tager sig af det, så godt de nu kan, og endda gør mere, end de bliver anbefalet af eksperterne. Alle elever bliver informeret om, hvordan situationen ser ud. Forældrene er også informeret om, hvordan de skal forholde sig, og vi forventer, at de følger det, siger han.

Lungetuberkulose behandles primært medicinsk med forskellige former for antibiotika. Det er især personer, som bor sammen eller er meget tæt sammen, der kan smitte hinanden.

Hvad er lungetuberkulose?

  • Lungetuberkulose smitter blandt andet ved nys og host og er den hyppigste og mest udbredte form for tuberkulose. Den opstår som regel ved indånding af støv, der indeholder bacillerne.

  • Symptomerne på lungetuberkulose hos større børn er blandt andet hoste, vægttab, nattesved og træthed.

  • Infektionssygdommen bliver behandlet i seks måneder. Efter omkring 14 dages behandling smitter man ikke længere andre.

  • Den er sjælden i Danmark modsat tidligere, hvor sygdommen var meget dødelig.

Facebook
Twitter