Legetøjsbibliotek indstillet til Årets hjertesag

Et legetøjsbibliotek, hvor man kan låne legetøj på samme måde, som man låner bøger på et almindeligt bibliotek, er indstillet til 'Årets hjertesag'.

Her nogle af de legesager, børn kan låne med hjem fra legetøjsbiblioteket i Guldborgsund. (Foto: © Legetøjsbiblioteket)

Vi deler tøj, vi deler lejligheder, vi deler biler – og nu også legetøj.

Ud fra tanken, at man ikke behøver at eje al ting, fik Solvej Darré ideen til et legetøjsbibliotek i Guldborgsund. Nu er legetøjsbiblioteket blevet indstillet til pensionsselskabet PFA's pris, 'Årets hjertesag'.

- Vores primære målgruppe er 0-3 år, fordi børn i den alder hurtigt bruger deres legetøj. Det legetøj, der er interessant for en baby på et halvt år, er ikke så interessant for en baby på et år, forklarer hun.

Lån tre stykker legetøj

I biblioteket kan man mod et mindre medlemsgebyr låne tre stykker legetøj til sit barn i en måned. Der bliver lagt vægt på, at legetøjet skal have sansemotorisk udvikling, være af høj kvalitet, og at der tages miljøhensyn.

Legetøjsbiblioteket fungerer også som legestue for private dagplejere og forældre. Blandt andet familier som mangler netværk og som måske ikke har de store penge til dyrt og godt legetøj til de små. I legetøjsbiblioteket kan de mødes med andre børn og voksne.

Børn vil udforske noget nyt

- Vi har alt i bolde rangler og babylegetøj. Men også for eksempel gynger som er dyre at købe. Børn vil gerne udforske og prøve noget nyt, når legetøjet er udforsket, forklarer Solvej Darré.

Ideen fik hun fra et lignende initiativ i København, og nu er Legetøjsbiblioteket i Guldborgsund altså blevet indstillet til 'Årets hjertepris'.

- Det er dejligt, at vi er blevet indstillet. Det vil betyde rigtigt meget at få prisen. Da vi er frivillige, bliver der ikke brugt meget på at reklamere for os, siger hun.

Det er PFA, der står for 'Årets hjertesag'. Her kan man frem mod 17. november stemme på de forskellige indstillede hjertesager.