Levertransplanteret: Voldsom besked fra lægen blev lettere at forstå på optagelser

Det kan være svært både at lytte og forstå, hvad lægen siger til en samtale. For Susanne Foldager var det til stor hjælp at samtalen blev optaget.

Susanne Foldager fik en ny lever. Det krævede mange lægesamtaler både før og efter. Derfor var det en stor hjælp for hende, at samtalerne blev optaget. (Foto: Kim Hess © Dr)

Da Susanne Foldager fik at vide hos lægen, at hun skulle have transplanteret en ny lever, blev samtalerne optaget.

- Det er en voldsom besked at få, at den eneste mulighed er at få en transplantation. Jeg hørte faktisk ikke, hvad der blev sagt i resten af samtalen, så det var rigtigt rart at kunne lytte til den igen og igen, fortæller hun.

Susanne Foldager havde en masse spørgsmål, der pressede sig på, før sin operation. Hvornår måtte hun tage på arbejde igen, hvad var for og imod at blive opereret, og hvornår måtte hun løfte sin fire-årige datter?

- Jeg troede, at jeg havde hørt lægen sige noget bestemt, og det var svært at genfortælle til mine pårørende. I mit tilfælde var de pårørende en del af beslutningen, så det var ligeså vigtigt, at de hørte, hvad lægen havde at sige.

De samtaler, Susanne Foldager havde med sin læge, blev optaget. Bagefter lyttede hun til dem med sin mand.

- Jeg hørte nogle gange det, jeg ville høre. Det gjorde en forskel, at de pårørende hørte det og sagde, at det er jo ikke 100 procent det, lægen sagde, så nu skal du lytte til det igen. De hørte det på en anden måde, end jeg gjorde.

For Susanne Foldager, der blev opereret på Rigshospitalet, betød det tryghed, at hun kunne lytte til samtalen efter lægebesøg.

- Jeg var i en anden situation hjemme i sofaen. Der kunne sagtens være ting, som jeg glemte, når jeg sad foran lægen, som var nemmere at huske, når jeg høre det igen hjemme i sofaen, siger Susanne Foldager.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.