Lille apparat kan fjerne unødvendige indlæggelser for KOL patienter

Et lille apparat med det lidt specielle navn pulsoximeter, har i år hjulpet mange KOL patienter i Region Sjælland, med ikke at ende på sygehuset.

Mange KOL patienter i Region Sjælland, har undgået en uhentsigtsmæssig indlæggelse. Det er blandt andet pågrund af et lille apparat, med det lidt specielle navn pulsoximeter, der i hjemmet kan måle puls og iltmætning i blodet. (© Colourbox)

Et lille apparat med det lidt specielle navn pulsoximeter, har i år hjulpet mange KOL patienter med ikke at ende på sygehuset.

Apparatet, der kan måle puls og iltmætning i blodet, er siden maj blevet afprøvet af hjemmesygeplejen i 10 kommuner i

Region
Sjælland.

Det kan nemlig hurtigt give et svar i hjemmet, på om det er nødvendigt at indlægge patienten, der kan være blevet nervøs pågrund af vejrtrækningsproblemer.

Og de foreløbige erfaringer viser at pulsoximeteret med sine målinger, sammenfattet med en nedskrevet handleplan og oplysninger fra patientens egen læge, har

nedbragt
antallet af uhentsigtsmæssige indlæggelser.

Og det er positivt for alle parter. Blandt andet fordi indlæggelser er dyre og ofte fører til at patienterne efterfølgende skal igennem en

genoptræning
, fordi de har været sengeliggende. Det oplyser det tværkommunale netværk VelfærdsInnovation Sjælland, der har været med til at udbrede apparatet.

- Der var gode erfaringer med apparatet i Solrød kommune og derfor valgte vi i år at udbrede det til flere kommuner for se

effekten
, og de fleste steder har den været positiv, siger projektleder Hasse Petersen fra VelfærdsInnovation Sjælland.

Hvor mange uhensigtsmæssige indlæggelser af KOL patienter, projektet helt præcist har

forebygget
, kan man dog først sige noget om i begyndelsen af næste år.

Men alene hos Slagelse Kommune, som har haft succes med apparatet og handleplanerne, regner man med at mindst 30 patienter har undgået en uhentsigtsmæssig indlæggelse.

Facebook
Twitter