Lille vaskeri får hjælp fra stort selskab til crowdfunding

Små lokale projekter som Store Heddinge Møntvaskeri på Stevns kan få glæde af crowdfunding.

Jesper Yde Knudsen er en af de frivillige på Store Heddinge Møntvaskeri, som har til formål at skaffe unge på kanten af arbejdsmarkedet i job. (Foto: © Trine Warrer Juul, dr)

Da energiselskabet Seas-NVE gik med på bølgen med crowdfunding i foråret, lagde de ud med et projekt med solcelledrevne elbåde i Holbæk. Projektet fik næsten ikke nogen penge ind, målet var ellers 150.000 kroner.

- Det er selvfølgelig brandærgerligt, men jeg tror også, det er et udtryk for, at vi stadig har et stort arbejde foran os i forhold til at udbrede kendskabet til crowdfunding i det sjællandske, siger Rikke Harbo Trikker, kommunikationschef i Seas-NVE.

Nu lancerer Seas-NVE et nyt projekt, hvor møntvaskeriet i Store Heddinge på Stevns vil samle 50.000 kroner til en ny og energirigtig vaskemaskine. Vaskeriet er en socialøkonomisk virksomhed, som blandt andet vil beskæftige unge på kanten af arbejdsmarkedet.

Beløbet er denne gang mindre, og netop beløbets størrelse gør, at crowdfunder Jesper Yde Knudsen tror, de får mere held med projektet end de solcelledrevne både. Desuden er mange lejligheder i nærområdet indrettet uden vaskemaskiner, så der er kunder til vaskeriet. Og så er der hele det sociale aspekt i projektet:

- Vi er en gruppe frivillige, der er gået sammen om at stifte et iværksætterselskab for at drive vaskeriet som en socialøkonomisk virksomhed, så vi kan skaffe unge på kanten af arbejdsmarkedet arbejdspladser, siger Jesper Yde Knudsen, der står bag crowdfundingkampagnen.

Selvom det er et selvbetjeningsvaskeri, skal der stadig gøres rent og vedligeholdes maskiner, og så er der planer om på sigt at køre ud og hente vasketøj hos ældre og gangbesværede.

Selskabet går selv ind og støtter møntvaskeriet med 7.500 kroner, fordi det udover at satse på energirigtige løsninger også spiller en vigtig rolle i lokalsamfundet.

Men selvom det er et meget lokalt projekt, kan der sagtens komme donationer ind fra andre dele af landet.

- Hvis man ser på lignende projekter, så viser det, at hvis man kommer ud over rampen og får opbygget en god kampagne, så kan man altså godt sidde på Anholt og få penge fra København, siger Rikke Harbo Trikker, kommunikationschef i Seas-NVE.

Seas-NVE støtter to typer projekter

  • Lokale projekter, initiativer og arrangementer, der fremmer den lokale udvikling i Region Sjælland og projekter, der fremmer digitaliseringen og den grønne omstilling til vedvarende energi på landsplan.

  • Alle indkomne projekter screenes og kvalitetstestes, inden de bliver igangsat.

  • Når en crowdfundingkampagne sættes i gang, vurderer selskabet fra projekt til projekt, om det skal udvælges til at modtage støtte.