Line Marie blev tvunget til beroligende medicin under indlæggelse: ’Tvang løser ikke noget’

Brug af akut beroligende medicin med tvang er steget med 247 procent i Region Sjælland på 10 år.

Line Marie Christensen har været indlagt 36 gange på psykiatriske afdelinger. Flere gange er hun blevet behandlet akut med beroligende medicin. (Foto: Thor Malthe Andersen © (C) DR Sjælland)

23-årige Line Marie Christensen fra Slagelse har de seneste ni år været indlagt på psykiatriske afdelinger 36 gange.

Hun har flere gange oplevet, at personalet har holdt hende nede og givet hende akut beroligende medicin.

Men især én episode husker Line Marie Christensen meget tydeligt.

Under en af indlæggelserne fik hun desperat behov for at gøre skade på sig selv. Hun ødelagde en kop, gik ud på badeværelset og brugte skårene til at skære i sig selv. Personalet kom kort efter ud til hende.

- Den dag på badeværelset valgte personalet at holde mig fast og tage skåret fra mig. Jeg blev meget opkørt, og personalet blev nødt til at give mig noget beroligende medicin, fortæller hun.

Selvom Line Marie Christensen ved, at personalet prøvede at hjælpe hende, så har det været utrolig hårdt at blive fastholdt og få tvunget medicinen ind i ballen, siger hun.

- Det er ekstremt grænseoverskridende og nedværdigende på sådan en virkelig ubehagelig måde. Selvom jeg godt ved, at det ikke er for at skade mig, kan jeg ikke komme på en værre følelse end at blive tvunget til at gøre noget, man ikke har lyst til.

Brug af akut beroligende medicin er steget

Line Marie Christensen er langt fra den eneste, der er blevet beroliget med medicin. Sidste år blev der i Region Sjælland brugt akut beroligende medicin med tvang 1.812 gange.

Over de seneste 10 år er det steget med 247 procent i Region Sjælland. Til sammenligning ligger den stigning på mellem 22 og 53 procent i resten af landet.

Det er generelt et problem, at der er alt for meget medicin i psykiatrien, lyder det fra formand for foreningen Bedre Psykiatri i Kalundborg Bjarne Rose Pedersen.

Han mener, at man bør skrue ned for medicinen og op for andre behandlingsformer såsom samtaleterapi med patienterne.

I Region Sjælland er man meget opmærksom på, at stigningen er et problem, siger Dorthe Lorenz, der er vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland.

- Der er ikke nogen, der ønsker at bruge tvang. Vi skal fokusere på, hvordan vi kan undgå og forebygge i tide. Der er vi ikke gode nok endnu. Vi er godt på vej, men vi er ikke gode nok, siger hun.

Færre bæltefikseringer kan være del af forklaringen

I 2014 indgik Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse en aftale med regionerne om at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien inden 2020.

Målet lød helt konkret at halvere antallet af bæltefikseringer og generelt mindske brugen af alle former for tvang i psykiatrien.

Siden 2010 er antallet af bæltefikseringer faldet med 20 procent i Region Sjælland, og det mener formand for Psykiatrifonden Torsten Bjørn Jacobsen kan være en del af forklaringen på, at anvendelsen af akut beroligende medicin med tvang er steget.

Han er nemlig nervøs for, at fokus er blevet flyttet fra et sted til et andet i psykiatrien.

- Jeg tror ikke, det var den politiske hensigt, at vi bare skulle omlægge tvangen til nye typer, men at vi skulle nedbringe den helt, siger han.

Vicedirektør i psykiatrien i Region Sjælland Dorthe Lorenz tror også, at det politiske mål har skabt flere situationer, hvor personalet i psykiatrien har valgt beroligende medicin frem for fiksering.

-Man anser en bæltefiksering for mere indgribende, og derfor kan man have anvendt beroligende medicin i stedet for, siger hun.

Region Sjælland har igangsat særlige indatser på de psykiatriske afdelinger, hvor brugen af beroligende medicin er højst.

- Vi arbejder med en ny vejledning om anvendelse af medicin for at undgå, at patienter, der tidligere har fået akut beroligende medicin, skal have det igen, siger Dorthe Lorenz.

Line Marie Christensen håber, at der i fremtiden vil blive anvendt mindre tvang på psykiatriske afdelinger. Hun mener, at beroligende medicin aldrig har været den rette løsning.

- Jeg ville ønske, at der var mere fokus på, at tvang ikke løser noget. Altså det løste noget i øjeblikket, men ellers starter det jo forfra dagen efter eller en anden dag, siger hun.

FacebookTwitter