Lokale folkemøder spreder sig over hele landet

Lige hvad den politiske debat har brug for, lyder det fra Dansk Ungdoms Fællesråd.

Et af de første lokale folkemøder der blev afholdt var på Møn. (Foto: Helge Bjerre)

Siden Folkemødet på Bornholm første gang samlede politikere og menigmand til debat i 2011, har lokale udgaver af mødet spredt sig til mange af landets kommuner.

Et af de nyeste er Odsherred Kommune, der er gået sammen med områdets højskoler om at afholde et folkemøde til september.

- Jeg har større forventninger til de lokale folkemøder, end til de nationale. Det er der, du får nogle emner, som du rent faktisk har kendskab og holdninger til, så det kan rykke noget, siger Torben Møller, der sidder i lokaldemokratiudvalget i Odsherred Kommune.

Ifølge Dansk Ungdoms Fællesråd, som har udviklet et koncept for lokale folkemøder og holder øje med udviklingen, findes der i dag et sted mellem 20 og 30 af slagsen.

Det glæder formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, Kasper Sand Kjær.

- Der er simpelthen brug for, at vi mødes og taler sammen. Politik bliver mere og mere en polariseret debat, hvor vi stiller os op i hver vores ringhjørne og skændes på TV eller på sociale medier, og der kan folkemøderne bringe folk sammen og genoplive den demokratiske samtale, siger han og tilføjer, at han gerne så udviklingen fortsætte, så hver eneste kommune har sit eget folkemøde om bare et par år.

Mange af de lokale folkemøder drejer sig om lokalpolitik, mens andre har valgt at fokusere på lokale madvarer, natur eller kunst.

Susan Thydal, der er formand for et af de første lokale folkemøder, Folkemøde Møn, glæder sig også over, at flere tager ideen til sig. Men man skal passe på ikke at udvande konceptet ved at kalde alting et folkemøde, mener hun.

Det nytter ikke noget at kalde det et folkemøde, så snart man har et kræmmermarked med lidt underholdning og diskussion. Det er den demokratiske debat, der skal være i centrum, siger hun.

Fakta om lokale folkemøder

  • Nogle lokale folkemøder er arrangeret af kommunen eller af lokale uddannelsesinstitutioner, mens det andre steder er lokalråd eller grupper af frivillige, der tager initiativet.

  • De største lokale folkemøder samler flere end 4000 mennesker. Det gælder for eksempel Naturmødet i Hirtshals og Folkemøde Møn.

  • Ud over de lokale folkemøder, er der de seneste år også opstået flere nationale udgaver som for eksempel Ungdommens Folkemøde, der blev afholdt i København sidste år og samlede knap 20.000 unge.