Lokale grøntsager storhitter i supermarkeder

Supermarkederne satser i stigende grad på at være lokale. Derfor rykker flere lokale varer ind på butikkernes hylder.

Grøntsagerne fra lokale gårde finder i stigende grad plads på supermarkedernes hylder. Det samme gør lokalt bryggede øl. (Foto: olourbox.com)

De lokale landmænd er rykket fra vejkanten og ind i dit supermarked. Store butikskæder som Coop, Meny og Rema 1000 omfavner i stigende grad de lokale fødevareproducenter og sætter deres varer til salg i butikkernes grøntafdelinger.

Kvickly i Næstved byder således på lokale kartofler, øl og jordbær og varehuschef Henrik Lindkjær efterspørger endnu flere lokale varer:

- Vi vil rigtig gerne være det lokale varehus, og vi vil gerne i kontakt med flere lokale avlere, end vi har på nuværende tidspunkt, siger Henrik Lindkær.

Fra økologi til nærhed

Det er en klar trend, at landmændene er flyttet fra vejkanten og ind i supermarkedet. Det fortæller Niels H. Carstensen, redaktør på Dansk Handelsblad, der følger udviklingen i dansk detailhandel:

- Det multinationale har i mange år præget vores fødevarevalg. Men nu efterspørger forbrugerne lokale varer. Vi kan godt lide tanken om, at kartoflerne kommer fra gården lige rundt hjørnet, siger han.

Ifølge redaktøren er det en ny bølge, som har taget over efter det, han kalder 'økologi-bølgen'. Det skal ikke nødvendigvis være økologisk, det skal bare være lokalt.

Bedre mulighed for at tjene penge

Landbrug og Fødevarer glæder sig over de lokale fødevareproducenters indtog i supermarkedet, da markedet og indtjeningsmulighederne er langt større end ved salg i vejkanten:

- Det giver jo et meget større kundegrundlag. I vejkanten sælger du kun til de kunder, som tilfældigvis kommer forbi. Når du først kommer ind i supermarkedet, er kundegennemstrømningen langt større, siger Claus Jørgensen, områdechef i Landbrug og Fødevarer.

Det er især grøntsager fra lokale landmænd og øl fra lokale mikrobryggerier, som detailhandelen har taget til sig, men også et stigende antal lokale tørvarer er at finde på hylderne.