Lolland har mistet mere end hver fjerde teenager

Siden 2008 er antallet af unge mellem 13 og 16 år faldet med 27 procent på Lolland. Er det virkelig det Danmark, vi vil have?, spørger borgmester.

De unge flytter fra landet til større byer med uddannelser (© Colourbox)

Der er langt færre teenagere i store dele af landet, end der var i 2008. Samsø og Ærø har mistet flest i aldersgruppen 13-16 år, og Lolland Kommune indtager en tredjeplads over kommuner, der har mistet flest teenagere.

En udvikling, der er umuligt at kæmpe imod lokalt, mener Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S).

- Det er der ikke noget overraskende i for os på Lolland. Det har vi kunnet følge tæt de sidste mange år. Folk med uddannelse flytter fra Lolland og tager deres teenagebørn med, og der er ikke så meget at vende tilbage til, siger han.

- Det er en trend i det århundrede, vi lever i, at man søger mod større byer, siger han.

Holger Schou Rasmussen mener, at et af de største problemer er, at de mellemlange og videregående uddannelser er koncentreret i fem universitetsbyer. Så de byer oplever en tilvækst af unge, mens alle andre oplever en fraflytning.

Lewis forlader Falster, når huen er på plads

Det er 19-årige Lewis Collins fra nabokommunen Guldborgsund enig i. Han har tænkt sig at flytte, når han er blevet student.

- Jeg tager nok til København eller Aarhus, for der kan jeg komme med offentlig transport eller gå til min uddannelse. Der er også flere muligheder for at få en uddannelse end her i Guldborgsund Kommune, siger Lewis Collins, som går på Nykøbing Falster Katedralskole.

Han har tidligere pendlet til en uddannelse i Roskilde, men det blev alt for hårdt.

Lewis Collins flytter til Aarhus eller København, når han bliver student. (Foto: © Lewis Collins (privatfoto))

- Jeg brugte fem timer om dagen på transport, og det var alt for hårdt i forhold til fritidsinteresser og kontakt med familien.

De fleste af Lewis Collins venner forventer også at forlade Falster og flytte til en storby, så de ikke har så langt til uddannelsen. Han mener, der er behov for flere uddannelser, jobmuligheder og bedre offentlig transport, hvis de unge skal blive på Lolland og Falster.

Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen, er enig i, at der skal ske store ændringer, hvis ikke sydhavsøerne helt skal affolkes.

- Vi må stille os selv det spørgsmål, om det virkelig er det Danmark, vi vil have. I et land, der er så lille, kan man opleve, at områder, der ligger 20 km fra et vækstområde, er ved at blive fuldstændigt affolket for teenagere?

- Jeg tror, man skal kigge på en ny model for fremtiden, siger Holger Schou Rasmussen.