Normalt er det virksomheder som Grundfos, LEGO og Vestas, der eksporter deres varer mod verdens næststørste økonomi, Kina.
Men på Lolland har man fundet en lille guldgrube, som har fået de kinesiske munde til at løbe i vand.
Frossen isvin faldt i kinesernes smag
Østergaard Vin i Stokkemarke har nemlig opfundet en isvin, der produceres på æbler og derefter fryses ned.
Det giver en form for sød, koncentreret æblemost, som med sin forholdsvis høje alkoholprocent er blevet et sandt eksporteventyr.
- Vi arbejdede i et halvt år med et præsentations- og markedsføringsarbejde i Kina, hvor vi af fire omgange havde smagsprøver ude i landet. Det har nu medført, at vi har eksporteret de første tre paller, siger Henrik Ploug, der ejer Østergaard Vin på Lolland.
Masser af smagsprøver overtalte kineserne
Eksportaftalen med de to kinesiske byer, Shanghai og Chongqing, er blevet til efter en charmekampagne, hvor målet var, at få kineserne til at drikke den lollandske vin. Og det er kun begyndelsen.
- Nu har vi har sendt de første 1.700 flasker æble-isvin af sted mod Kina. De byer, der har modtaget vores vin, er jo "små" områder af landet, hvor der bor omkring 50 millioner mennesker. Så det er jo et enormt land, hvor mulighederne er mange, siger Henrik Ploug.
Henrik Ploug håber dog på, at ikke al vinen skal sendes ud af landet.
Noget yder tyder på, at de danske vinimportører også har fået øjnene op for den lollandske isvin. Særligt gourmetkokke, der arbejder med nordiske råvarer, kan se en fremtid i isvinen.
Eksklusiv mad skal følges af lollandsk vin
- Kokkene er meget interesserede i den her type vin. Den har en helt anden profil, end det man er vant til. Samtidig har vinen en skarp karakter, der passer sammen med mange af de her spændende menuer, som man også finder i det nye nordiske køkken, siger Henrik Ploug.
I første omgang er målet derfor, at Østergaard Vin skal producere 30-40.000 flasker isvin om året. Dermed kan både det kinesiske og det nordiske marked nemlig nyde godt af den lollandske vin.
Men herudover ved Henrik Ploug ikke, hvor eksporteventyret ender.
- Lige nu er jeg en åben tavle, når det kommer til at formulere klare mål. Hvis det går rigtig godt, så må jeg jo dyrke nogle æbler, formulere nye mål og vokse igen, siger Henrik Ploug, ejer af Østergaard Vin på Lolland.
Vinproducenten Henrik Ploug har besøgt DR Sjælland for at se, om vinen også falder i radiofolkenes smag. Se videoen øverst.