Louise nægter at holde juleaften alene: Nu inviterer hun skilsmisseforældre til flæskesteg og and

Det skal ikke være pinligt at holde jul uden sine børn, understreger den enlige mor, der åbner sit hjem for enlige juleaften.

Louise Lund fra Ringsted får selskab juleaften af andre enlige, der heller ikke skal holde jul med deres børn. (© (c) privatfoto)

34-årige Louise Lund fra Ringsted skulle egentlig sidde alene den 24. december. Hun er enlig mor, og hendes otteårige søn skal i år tilbringe julen hos sin far.

Men nu får hun selskab til julemiddagen.

- Min nabo er også enlig mor og skulle sidde alene i år. Så fik vi ideen, at vi også kunne holde jul sammen med andre, der sidder i samme situation, fortæller Louise Lund.

Indtil videre bliver de fire gæster i lejligheden, men drømmen er, at middagsbordet skal dækkes til ti juleaften, hvor hjemmet vil dufte af flæskesteg og and.

- Jeg har et par plader, som jeg kan forlænge bordet med, og jeg kan også rykke rundt i stuen, fortæller Louise Lund, der allerede har stillet nisselandskabet frem og fået et juletræ i stuen.

Inviterer folk på Facebook

Gennem et opslag på Facebook-siden '4100 Ringsted' inviterer Louise Lund andre skilsmisseforældre eller enlige, der ellers skulle sidde alene juleaften, til at holde jul hos hende.

- Det er deprimerende at sidde hjemme alene juleaften. Juleaften er indbegrebet af hygge, sammenhold og samvær. Sådan føler jeg det selv, fortæller hun.

Louise Lund tror, at flere skilsmisseforældre føler, at det er pinligt at indrømme over for andre, hvis de skal sidde alene og ikke have børnene hos sig på den store helligdag.

Men sådan behøver det ikke at være, understreger hun.

- Jeg synes heller ikke, at det er spændende at sidde alene. Det er også derfor, at jeg har valgt at arrangere julemiddagen.

Skilsmissejul skal være til gavn for børnene

Camilla Semlov er familierådgiver og indehaver af hjemmesiden Hele Delebørn.

Hun mener, at det er vigtigt for de voksne efter en skilsmisse at have en god jul – også hvis børnene skal holde jul hos den anden part.

- Det er vigtigt for børnene, at forældrene har det godt. Hvis børnene oplever, at det er en forfærdelig jul for mor og far, smitter det af på dem, og det er ikke rart for nogen af parterne, fortæller hun.

Camilla Semlov understreger dog, at der også skal være plads til at være ked af det som skilsmisseforælder.

- Selvfølgelig er det hårdt for forælderen ikke at være sammen med sit barn, men julen skal tage udgangspunkt i, hvad børnene har brug for og ikke forælderen.

I Ringsted mener Louise Lund også, at det er vigtigt, at voksne kan deltage i et arrangement uden børn juleaften.

- Der er mange arrangementer rundt omkring juleaften, der lægger op til, at det er børnenes jul. Men hvem har som skilsmisseforælder lyst til at stå til sådan et arrangement, når man ikke har julen sammen med sine egne børn?

- Jeg har ikke noget imod at åbne mit hjem, så andre uden børn kan få en god aften på en stille og rolig måde, fortæller Louise Lund, der stadig har ledige pladser ved middagsbordet.