Lukkede genbrugsbutikker giver krise i varmestuerne

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) og flere partier vil nu komme lukningstruede varmestuer til undsætning

Det har store konsekvenser for hjemløse og andre udsatte borgere, hvis varmestuerne er nødt til at lukke, mener Kirkens Korshær. (© Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix)

Mens istapper hænger fra husene, og sneen mange steder stadig dækker jorden, lyder der nu et nødråb fra en af organisationerne bag landets varmestuer:

Der er risiko for, at de hjemløses og udsattes samlingssteder flere steder må lukke og i bogstaveligste forstand sende brugerne ud i kulden.

Nødråbet kommer fra Kirkens Korshær, der - på grund af coronaen - må se indtægterne fra genbrugsbutikkerne svinde ind til ingenting, samtidig med at de faste udgifter skal betales.

Kirkens Korshær driver 40 varmestuer landet over, men de styrtbløder økonomisk. Den velgørende organisation mister 2,5 mio. kr. om ugen på grund af nedlukningen - midler, der ellers skulle gå til varmestuerne, oplyser organisationen.

Forfærdeligt scenarie

Flere steder - blandt andet i Ringsted, Holbæk og Nykøbing Falster - har kommunerne med midlertidige tilskud besluttet at holde hånden under de velgørende aktiviteter, og det glæder leder af varmestuen Cafe Dagmar i Ringsted, Mikkel Benzner:

- Det vil være et forfærdeligt scenarie, hvis varmestuer lukker i en tid, hvor brugerne virkelig har brug for, at de holder åbent, siger han.

- Mange har ikke andet at komme hjem til. De bliver ensomme og får ikke noget mad. Som mange af dem siger, så får de ikke mad før næste morgen, når de har spist frokost hernede, fortæller Mikkel Benzner.

For Stephan Kalfaian, der hver dag bruger varmestuen i Ringsted, vil det være katastrofalt, hvis varmestuen skulle lukke.

Stephan Kalfaian er en af de udsatte borgere, der bruger varmestuen i Ringsted ofte. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff, DR)

- Så skal jeg sidde derhjemme og trille tommelfingre. Jeg har ikke noget at tage mig til, og jeg kan ikke møde mennesker andre steder. Hvem skulle jeg snakke med? Alt er jo lukket ned, siger han.

Hul i kassen

Men selv om varmestuerne nogle steder er reddet for en tid, så er der fortsat et stort hul i kassen, påpeger Kirkens Korshær.

Regionschef i Kirkens Korshær for Sjælland og Øerne, Susanne Lodberg, understreger, at organisationen har søgt forskellige hjælpepakker og erhvervsstøtteordninger, men hjælpen rækker bare ikke.

- Hvis der ikke kommer økonomisk hjælp snart, så er det et spørgsmål om tid, før det rammer brugerne. Det er et sandsynligt scenarie. Hvor i landet eller hvornår det rammer, ved jeg ikke, siger hun.

Partier vil hjælpe

Men ikke bare kommunerne kommer nu til hjælp. Flere partier er parat til at åbne statens store pengepung.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten melder sig klar til akut at tilføre flere midler til området, så en lukning af varmestuer kan undgås.

Enhedslistens socialordfører Pernille Skipper ser gerne, at der bliver åbnet endnu flere varmestuer:

- Med de minusgrader, der er, og med den smitterisiko, der er blandt socialt udsatte, så har vi som samfund ikke råd til, at der lukkes nogen varmestuer overhovedet, siger hun.

Også socialordfører Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti er parat til finde en løsning:

- Der er virkelig brug for, at vores danske hjemløse har varmestuer, hvor de kan komme ind og få noget god mad og varme. Så det er noget, vi skal kigge på politisk, understreger hun.

Minister: Bekymrende

Dermed tegner der sig efter alt at dømme et politisk flertal for at komme de hjemløse til undsætning.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) siger, at hun lige nu forhandler med Folketingets partier om endnu en hjælpepakke til genbrugsbutikkerne.

- Vi skal have indsatser for de allermest udsatte, så de kan få et varmt måltid mad og have en seng at sove i. Det har været vigtigt siden pandemiens start, og det er det fortsat, understreger ministeren.

- Jeg synes, det er bekymrende, hvis varmestuer er lukningstruet, og jeg er derfor ved at søge opbakning blandt Folketingets partier til endnu en pulje, for det er jo en særlig problemstilling, når man har genbrugsbutikker drevet af frivillige, hvor man plejer at være afhængig af indtægterne til for eksempel at holde varmestuer åbne, siger Astrid Krag.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter