Lukkeuger skaber frustrerede forældre i Odsherred: Sommeren er travl nok i forvejen

Lukkede daginstitutioner i sommerferien skulle hjælpe kommunens økonomi, men det er samtidig højsæson for turister, hvor mange forældre arbejder ekstra, lyder kritikken.

I Børnehuset Fårevejle ser leder Ditte Andersen gerne, at kommunen dropper de to lukkeuger i sommerperioden. (Foto: Anna Granskov © DR)

To uger i sommerferien er legepladsen ved Børnehuset Fårevejle tom for børn, gyngerne hænger stille, og lågen er låst.

Sådan ser det også ud ved de øvrige daginstitutioner i Odsherred Kommune.

I sommer indførte byrådet nemlig to lukkeuger i de kommunale institutioner. På den måde ville man komme kommunens dårlige økonomi til livs.

Og det var til stor frustration for både pædagoger og forældre.

Det fortæller leder af Børnehuset Fårevejle, Ditte Andersen.

- Det betyder, at rigtig mange forældre føler sig tvunget til enten at holde ferie eller finde anden pasningsmulighed. Der er jo ikke ret mange, der har lyst til at aflevere sit barn i nødpasning et fremmed sted med fremmede voksne. Så mit indtryk er, at alle forældre gør alt, hvad de kan for at finde andre løsninger, siger hun.

I de to uger, hvor institutionerne holder lukket, har forældre ellers mulighed for at benytte sig af nødpasning to steder i kommunen. Men det, mener Ditte Andersen, ikke er en god løsning.

- Fra et økonomisk synspunkt er det sandsynligvis det smarteste at gøre. Men det er jo ikke smart i forhold til relationsdannelse hos små børn og de kontaktbrud, der sker, når de skal ud til fremmede mennesker. Så det kommer an på, om man tænker pædagogisk eller økonomisk - og jeg er jo sat i verden for at tænke pædagogisk.

Ditte Andersen, leder af Børnehuset Fårevejle (Foto: Anna Granskov © DR)

Lukkeuger og nødpasning vækker heller ikke begejstring blandt forældrene i en af de andre institutioner i kommunen, Højby Børnehus. Det fortæller Ida Drebholdt, der er formand for børnehusets forældrebestyrelse og mor til en fireårig dreng i institutionen.

- Det bliver et stressende puslespil at få pasningen til at gå op. Der er et nødtilbud i Nykøbing, men det er en institution, som hverken forældre eller børn nogensinde har været i. Der har man jo ikke lyst til at aflevere sit barn, selvom det sikkert er et dejligt sted.

Sommersæsonen byder på arbejde – ikke ferie

Det er ikke kun nødpasningen, der skaber frustration blandt forældre og personale.

Odsherred Kommune er nemlig landets største sommerhuskommune, og når turister og sommerhusejere kommer trillende i de varme måneder, giver det ekstra travlhed i en lang række erhverv i kommunen.

Derfor er det for mange forældre også ekstra svært at holde fri i de to uger, hvor kommunens institutioner holder lukket.

- Vi har jo virkelig mange sommerhuse heroppe, og det betyder at detailhandlen, restauranter, cafeer og oplevelsesindustrien boomer hele sommeren. Så der bliver man ikke populær, hvis man tager to ugers ferie, siger Ida Drebholdt.

Derfor er de to lukkeuger ikke kun dårlige for forældrene, men også for mange lokale virksomheder, mener hun.

- Jeg ser det i hvert fald som en hæmsko for erhvervslivet, at man har folk, der arbejder lokalt, som bliver nødt til at få det her puslespil til at gå op. Derudover har vi også forældre, der har sæsonarbejde – og det kan man ikke rigtig, hvis man skal have to uger fri ud af de otte uger, som man arbejder.

Spidskandidater delvist uenige om lukkedage

Selvom forældre og pædagoger ærgrer sig over de to lukkeuger, skal de nok ikke forvente, at institutionerne vil blive holdt åbne næste sommer.

I hvert fald ikke hvis det står til kommunens socialdemokratiske borgmester, Thomas Adelskov.

- Hvis vi får nogle flere midler til daginstitutionsområdet, så vil jeg hellere bruge dem på bedre normeringer. Så jeg tror ikke, at det ligger lige for, at vi dropper lukkeugerne igen.

Heller ikke borgmesterens modpart, byrådsmedlem og spidskandidat fra Venstre, Hanne Pigonska, vil sige farvel til lukkeugerne.

- Vores normeringer er ikke fantastiske, så jeg er også på det hold, som hellere vil have højere normeringer, siger hun.

Anderledes er meldingen dog fra Dansk Folkepartis byrådsmedlem og spidskandidat, Julie Jacobsen, der gerne vil se på, om der kan findes andre løsninger end de to lukkeuger. For hun er enig i kritikken, om at lukkeugerne ligger dårligt.

- Jeg er klar til at se på, om vi kan gøre det på andre måder eller finde andre løsninger. Forældrene har store problemer med at få det til at hænge sammen, og de er tvunget til at holde ferie i de her uger. Og det strider meget imod at være en turismekommune, siger hun.

- Yngre børn har brug for tryghed, faste voksne og faste rammer, siger Ditte Andersen, leder af Børnehuset Fårevejle. Derfor vil mange forældre gerne undgå nødpasning. (Foto: Anna Granskov © DR)

Kompromiset kan være at flytte ugerne

Tilbage i Højby Børnehus kan forælderformand Ida Drebholdt godt forstå, at der må spares et sted for at komme kommunens økonomiske udfordringer til livs. Men hun står samtidig fast ved, at det ikke hænger sammen med lukkeuger om sommeren.

Til gengæld forslår hun, at lukkeugerne rykkes til andre dele af året, hvor der er mindre travlt i den store sommerhuskommune. Som eksempelvis til vinterferien og efterårsferien.

- Så har vi ikke to sammenhængende uger, hvor vi skal have puslespillet til at gå op. Og det er heller ikke længere i højsæsonen, hvor det i forvejen er svært for folk at holde ferie, siger hun.

Og den ide er politikerne mere klar på at diskutere.

- Jeg er med på, at vi tager dialogen. Og er det et udbredt ønske, så må vi gå ind og kigge på det, siger Hanne Pigonska, der er spidskandidat for Venstre.

Også kommunens borgmester er villig til at se på den løsning.

- Hvis det er et samlet ønske fra institutionerne, så har jeg ikke noget problem med det. Men det er vigtigt, at vi tager en grundig diskussion om det, så det ikke bare er en beslutning, vi tager ud fra en fiks idé, siger Thomas Adelskov.

FacebookTwitter