Lysforurening kan give depression

Vintermørket kan give depressioner, men det kan for meget lys om natten også. Og Danmark er efterhånden badet i lys døgnet rundt.

Stort set hele Danmark er efterhånden blevet forurenet af lyssmog, der gør natten alt andet end sort - til ulempe for folks søvn og helbred, skriver metroxpress.

- Når vi sover i lyse omgivelser, bliver hormonet melatonin ikke produceret. Det er livsnødvendigt i forhold til at hormonet har nogle evner til at bekæmpe infektioner i kroppen.

- Når de hormoner ikke bliver produceret kan det i værste fald føre til kræft, diabetes og depressioner, siger civilingeniør og ekspert i lysforurening Per Tybjerg Aldrich til DR Sjælland.

Han mener, at lysforureningen er ude af kontrol, fordi myndighederne hverken har kortlagt problemet eller forsøgt at begrænse lysforurning gennem lovgivning.

Der er også for lyst på landet

Lysforurening er ikke kun et storbyfænomen. Også de mindre byer og landområder kan være plaget af lysforurening.

- Selv hvis du tager ud på et mørkt sted midt på Sjælland, så vil man, uanset hvor man placerer sig, kunne se lyskupler fra byerne i horisonten, og dermed har vi ikke det totale mørke, siger Per Tybjerg Aldrich.

Et af de steder, hvor mælkevejen stadig kan ses om natten, er på Møn og Nyord, og her arbejder man på at få en international certificering som Dark Sky Park, for at beskytte området mod lysforurening.

Moderne gadebelysning kan bekæmpe lysforurening

- Det er en af vejene at gå at udpege områder som Dark Sky Parks. Hvis man samtidig indretter gadebelysningerne i byerne bedre ved at dæmpe lyset og pege det nedad, så er man rigtigt godt på vej, siger Per Tybjerg Aldrich.

Mange kommuner skifter i disse år gadebelysningen ud for at spare på forbruget.

I Holbæk kommune indfører man radiostyret LED-belysning, så man kan skrue lyset ned på kvart kraft om natten. Tilsvarende tiltag er allerede foretaget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk