Lystfiskere sætter ind mod forhadt fugl: Går vagt fra tidlig morgen til sen aften

I april bliver der sat over en million små havørredsmolt ud i danske vandløb.

Hvis du ikke har planer den næste måned, så kan danske vandløb måske bruge dig som levende fugleskræmsel.

Fra denne weekend og den næste måned frem vil omkring 500 frivillige nemlig være levende fugleskræmsler for at holde skarven væk fra de mere end 1 million små havørreder, der bliver sat ud i de danske vandløb.

Det er nemlig en udfordring at få de mange udsatte havørreder til at overleve, når de bliver sat ud, og derfor har Danmarks Sportsfiskerforbund sammen med en række lystfiskerorganisationer søsat projekt Smoltvagt.

Cirka en millon af disse små havørredsmolt sættes ud i april.

Kaare Manniche Ebert, der er biolog ved Danmarks Sportsfiskerforbund, mener, at skarven er skyld i, at alt for få udsatte fisk overlever.

- På de strækninger, hvor vi sætter fiskene ud, der bliver de sat ud få meter fra havet, og der kan vi gøre en forskel og friholde vandløbet for skarver, måger eller fiskehejrer.

Let at få vagtplanen fyldt

Ved Halleby Å på Vestsjælland har de taget hul på udsætningen, og det betyder, at der vil sidde frivillige og overvåger åen fra tidlig morgen til sen aften.

Og det har ikke været svært at fylde vagtskemaet ud, siger Claus Hansen, der er en af de ansvarlige for udsætningen, til DR.

- Vi har nogle virkelige entusiastiske folk, som meget nemt har dækket 26 vagter af tre timer. Så vi gør selvfølgelig forsøget.

Skarven, der er en fredet fugl, skræmmes væk med råb, klap og gule veste.

Er frivillig for at kunne fiske senere

En af de frivillige lystfiskere, der i løbet af april måned vil patruljerede langs de sjællandske åer og vandløb for at holde skarven væk fra de små babyørreder, er Anders Werth, der er medlem af Kalundborg Sportsfiskerforening.

Han havde lørdag sin første vagt og havde tjansen igen søndag morgen, hvor de første skarver allerede er blevet skræmt væk.

Han har meldt sig til at beskytte ørrederne, så han kan få dem på krogen senere.

- Det er for, at jeg kan få nogle fisk at fange langs kysten om et års tid. Så er de ved at være oppe i den størrelse, hvor de kan fanges.

Skarven er upopulær blandt fiskere, men den er fredet. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix Denmark)

I Halleby åens vandløb, hvor Anders Werth skal patruljere, er omkring 15.000 fisk blevet sat ud, og her skal han gå op og ned ad åen og holde øje.

- Jeg skal holde øje med, at der ikke er nogle skarver, som begynder at æde fra det her ”hyttefad”, som det er for dem. De her småfisk samler sig i store stimer, så hvis skarven får øje på dem, så får de et godt måltid mad. Og når jeg så ser en, så jager jeg den væk ved at klappe i hænderne, så de flyver deres vej, siger Anders Werth.

Men skal skarven ikke også have mad?

- Jo, men de skal ikke spise dem, vi lige har sat ud. Der er masser af mad at spise.

Fugl eller fjende?