To måneder efter indvielse: Kridtskulpturer smuldrer

Tre ud af ti skulpturer i Store Heddinges nye skulpturpark skal enten repareres eller erstattes efter frostskader.

Kridtskulpturene i Store Heddinge begynder langsomt at smuldre i vintervejret. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © DR Sjælland)

Den 24. november sidste år blev ti nye kridtskulpturer indviet i Store Heddinge, som et led i en større skulpturpark, der skulle være med til at sætte byen på Stevns på landkortet.

Sådan lød forventningerne i hvert fald til Store Heddinges nye skulptur-park, hvor Borger- og Handelsstandsforeningen har været initiativtagere til det milliondyre projekt.

Hele skulpturpark-projektet har et samlet budget på 1,2 millioner kroner, hvor Stevns Kommune blandt andre har støttet med 500.000 kroner, EU’s LAG-midler udgør 460.000 kroner og 68.750 kroner kommer fra Landdistriktspuljen.

Men vinterens nattefrost har slået skår i glæden og har allerede sat sine spor på flere af de ti kalkskulpturer - blot to måneder efter indvielsen.

De smuldrende skulpturer er nu pakket ind i vintermåtter for at mindske skaderne. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © DR Sjælland)

Tre af kridtskulpturerne er således begyndt at smuldre i vintervejret, og flere steder kan man se, hvordan det porøse kridt falder fra hinanden og samler sig som hvide masser på jorden.

Det vækker langt fra begejstring fra flere borgere, som har udtrykt deres utilfredshed på foreningens Facebook-side og i Facebook-gruppen ”Os fra Stevns”.

- Jeg synes blot, at det er absurd, at de allerede forfalder efter så kort tid til så mange penge, lyder det blandt andet fra borgeren Nick Jørgensen.

"Det er smadderærgerligt"

Tim Warner er formand for Store Heddinge Borger- og Handelsstandsforening. Han har stået i spidsen for det store kunstprojekt og kan godt forstå borgernes undren.

- Det er smadder ærgerligt. Det er noget, vi vælger at handle på med det samme. Derfor havde vi i går pakket de tre berørte skulpturer ind i vintermåtter for at begrænse skaderne, siger han.

Skaderne er opstået ved, at nogle af de udvalgte kalksten har været for bløde i kvaliteten til at kunne modstå vintervejret.

Det er svært at finde smilet hos Tim Warner og Bo Karberg, der står bag skulpturprojektet. (Foto: Louise Wimmer Elmhoff © DR Sjælland)

- Vi havde fået udpeget stenene af brudmesteren i Faxe Kalkbrud, og desværre er de her sten lidt blødere, end den kvalitet vi ellers havde håbet på, lyder det fra Tim Warner.

Der er især tale om én skulptur, hvor frostgraderne og nedbøren har sat sine spor.

- Nu handler det om at passe på de skulpturer, der er medtaget, og så må vi se, hvor meget der kan repareres. Ellers må der laves nogle nye til foråret, lyder det fra Tim Warner, som vurderer, at det ville koste mellem 10.000 til 15.000 kroner at erstatte skulpturen. En erstatning som Borger- og Handelstandsforeningen vil påtage sig.

Bo Karberg er kunstnerisk konsulent på kalkskulpturprojektet. Han forsikrer, at man oven på denne oplevelse i fremtiden vil have et enormt stort fokus omkring hårdheden af stenen:

- Vi vil også arbejde med at imprægnere skulpturerne med enten silikat eller linolie, for at beskytte dem mod indtrængning af vand fremover, siger han.

Hvorfor har I ikke gjort det før?

- Vi havde tillid til, at de sten, vi havde fået fra Faxe Kalkbrud, havde den gode og rigtige kvalitet til at kunne modstå vand og frost. Så det her kommer som en stor overraskelse for os, men vi har ikke tænkt os at sidde stille og se på, at det sker.

Udover de ti skulpturer består projektet også af en legeplads, et borde-bænkesæt, et grillområde og en kridttavle.

Facebook
Twitter