Mad på budget: Fies familie spiser for under 300 kroner om ugen

Mange danskere har skiftet et glødende dankort og kedelig kylling ud med madplaner på budget.

Fie Fabricius Winter laver madplaner på budget, så familier kan spiser for under 300 kroner om ugen. (Foto: © Fie Fabricius Winter, Fie Fabricius Winter)

Danske bloggere står i kø for at hjælpe singler eller familier på stramt budget med madplaner og indkøbstips. En af dem er 22-årige Fie Fabricius Winther fra Randers. Hun er indehaver af bloggen Mad For Fattigrøve, der hver måned følges af 80.000 danskere.

Ifølge Landbrug og Fødevarer brugte en gennemsnitlig dansk husstand 2.768 kroner om måneden på fødevarer i 2016.

Fie Fabricius Winthers madplaner derimod lover, at aftensmaden til en familie på fire kan klares for 290 kroner om ugen.

- Jeg kan hjælpe andre, der ligesom mig ikke har økonomien til at købe mere end det, de skal bruge. Derfor laver jeg madplaner på et budget, hvor de fleste kan være med, siger hun.

Menuen på budget kan stå på alt fra kartoffelporresuppe til ratatouille med ris og kylling.

  • Fie Fabricius Winther sparer penge ved at lave brød og baconknas, som hun spiser med en kartoffel-porresuppe (Foto: © Fie Fabricius Winter, Fie Fabricius Winter)
  • Gryderetten med ris og champignon er en stor succes hos børnene (Foto: © Fie Fabricius Winter, Fie Fabricius Winter)
  • Squashtærte med blandet salat kræver ikke mange ingredienser og er både godt for helbred og pengepung (Foto: © Fie Fabricius Winter, Fie Fabricius Winter)
1 / 3

Kørte død i koteletter

En af dem, der ofte klikker ind forbi fattigrøvsmadbloggen er Marie-Louise Thygesen Hansen, hendes mand og to børn fra Næstved. Familien har halveret deres madbudget, siden de begyndte at følge en fast madplan. Nu handler de aftensmad ind for 3-400 kroner om ugen, og slipper for at spise spaghetti med kødsovs flere gange om måneden.

- Jeg er på barselsdagpenge, og derfor måtte vi tænke lidt anderledes. Samtidig var vi ved at køre død i de normale retter, siger Marie-Louise Thygesen Hansen.

Hun tilpasser sommetider madplanen, så den passer til familiens smag.

- Madplanen giver os en anden variation, samtidig med vi sparer penge. Hvis der er nogle ting, som er helt hen i vejret, så er der jo plads til at ændre i madplanen, siger Marie-Louise Thygesen Hansen.

Madblogger Fie Fabricius Winthers budskab er, at det ikke behøver at være dyrt at leve godt. Hun sørger blandt andet for, at dagligvarerne bruges i flere retter, så intet smides ud. Og så handler familien kun stort ind én gang om ugen.

- Det løber meget hurtigere op, når man handler hver dag, fordi man bliver fristet af tilbud. Der kan selvfølgelig være et behov for at fylde køleskabet op med mælk og frugt, men ellers bliv hjemme, siger Fie Fabricius Winther.

Fie Fabricius Winther, hendes mand og deres to små børn bruger ifølge Fie Fabricius Winther maksimalt 800 kroner til mad og husholdning om ugen.

Fakta om danskernes fødevareforbrug:

  • Danskerne bruger cirka 10 procent af deres disponible indkomst på fødevarer. Det svarer til, at en gennemsnitlig dansk husstand brugte 33.222 kroner på fødevarer i 2016

  • I 2016 blev en fjerdedel af budgettet brugt på kød og lidt over en femtedel på grøntsager, frugt og nødder

  • Hvert år smider husholdningerne mad ud til en værdi af 11,6 mia. kroner.Kilde: Landbrug og Fødevarer, Fakta om erhvervet 2017