Mads er afføringsdonor: Det føles godt at give andre et bedre liv

På grund af sin sport kunne Mads Tærsbøl ikke undvære sit blod, så nu donerer han afføring.

Eliteløberen Mads Tærsbøl har en særlig sund tarmflora, som kan hjælpe mennesker med alvorlige tarmsygdomme eller sukkersyge. Foto: Dansk Atletikforbund

Kun få danskere kan prale af at have så god en tarmflora, at de kan være afføringsdonorer. En af dem er 25-årige Mads Tærsbøl fra Slagelse.

- Jeg hørte tilfældigvis, at man gennem tarmfloraen kan være med til at helbrede andre mennesker ved at donere afføring – sagt på godt dansk.

Mads Tærsbøl skrev derfor til privathospitalet Hamlet, som søgte donorer.

- Og så var jeg igennem en lang screeningsproces. Og ud af cirka 700 var vi tre, der blev udvalgt.

At det var så svært at blive godkendt, overraskede Mads Tærsbøl. Men også kravene til den måde, man skal leve på, for at kunne levere den bedste afføring overraskede:

- Vi ved alle gennem myndighederne, at vi skal spise sundt, og alle kender til seks stykker frugt om dagen. Her går man skridtet videre. Jeg skal helst undgå alt sukker, konserveringsmidler og e-numre. Endda mad på dåse. Jeg har aldrig tænkt på, at mad på dåse ikke var det bedste for mig, så det skulle jeg skrue lidt ned for. For eksempel kikærter på dåse og makrel.

Men som eliteløber har det ikke været den sværeste del.

- Jeg lever generelt meget sundt – på grænsen til det halvfanatiske. Det skal man jo for at præstere godt.

Mads Tærsbøl er nemlig eliteløber, og han drømmer om at komme med til OL i 2020 i 5000 meter løb.

Kæresten syntes derimod ikke, at det var det lækreste i verden, da Mads fortalte hende om donorplanerne. Og hun trækker også stadig lidt på smilebåndet, når det skal leveres, fortæller eliteløberen:

- Man skal jo donere sin afføring, og der er noget praktisk i at få det ned i en pose og ned i en spand, når det bliver afhentet, forklarer Mads Tærsbøl.

Men den del blegner, når han oplever, hvordan han kan hjælpe andre mennesker. Siden slutningen af september har han været donor, men først da han for nylig mødte en af de patienter, han har hjulpet, fandt han ud af hvor stor en forskel hans afføring gør.

Patienten havde i mange år døjet med en blødende tyktarm, så han skulle på toilet 20-25 gange om dagen. Han kunne ikke spise normal mad og havde været på medicin i en del år - med en masse bivirkninger til følge:

- Cirka ti dage efter, at han begyndte at få de her naturlige tarmbakterier, havde han det markant bedre. Og nu lever han stort set normalt. Når man får ansigt på, får man god samvittighed over at kunne hjælpe andre med at få et bedre liv, siger Mads Tærsbøl.

Oprindeligt ville han have været bloddonor, når han blev 18 år, men droppede det på grund af sin sport.

- Fordi jeg løber på eliteplan, er mit blod ret vigtigt til at transportere ilten rundt, og det ville gå ud over min præstation og min træning. Så ud fra et egoistisk synspunkt har jeg valgt ikke at give blod, før jeg er færdig med løbekarrieren.