To mænd risikerer fængsel for at rive valgplakater ned

Ifølge anklageren er der tale om organiseret hærværk.

Ifølge Miralem Garagic fik han stjålet 80 ud af sine 100 valgplakater under kommunalvalgkampen i Slagelse. (© Miralem Garagic)

To mænd sidder i dag på anklagebænken i retten i Næstved tiltalt for at have revet mindst 35 valgplakater ned under kommunalvalget sidste år.

Hærværket skete i bydelen Ringparken i Slagelse og gik ud over valgplakater for to socialdemokratiske byrådskandidater. Noget, som senioranklager Rune Jensen mener er ganske alvorligt.

- Det er min forventning, at de kan blive idømt fængselsstraf for det. Som udgangspunkt en kortere fængselsstraf på 14-20 dage, forklarer senioranklageren forud for retssagen.

Forsvareren i sagen – advokat Jesper Storm Thygesen – oplyser, at de to tiltalte, begge på 22 år, nægter sig skyldige.

Ikke bare drengestreger

De to socialdemokratiske byrådskandidater Ali Yavuz og Miralem Garagic, hvis valgplakater forsvandt, var begge fortørnede over hærværket under valgkampen. Særligt Miralem Garagic er ikke i tvivl om, at hærværket var politisk motiveret.

- Jeg ved ikke, om det er personligt rettet mod mig. Jeg synes bare, at det er et angreb mod demokratiet og de punkter, jeg gik til valg på. Eksempelvis at man skal se mere menneskeligt på integrationen, siger han.

Mens det lykkedes Ali Yavuz at komme i byrådet, manglede Miralem Garagic kun 18 personlige stemmer for at blive valgt ind og få politisk indflydelse i den store vestsjællandske kommune. Og det ærgrer ham, hvis de forsvundne valgplakater kunne have ændret det.

Miralem Garagic har ellers ikke noget imod almindelige drengestreger, men mener, at dette hærværk er mere alvorligt.

- Vi oplever nogle gange, at folk tegner på valgplakaterne. Jeg har ikke så meget hår, og jeg synes, at det ville være meget sjovt, hvis nogen tegnede lidt mere hår eller en større næse på. Men når der forsvinder så mange plakater, som jeg selv har sparet op til gennem hårdt arbejde, synes jeg ikke, det er sjovt, forklarer han.

Selvom Miralem Garagic mener, at hærværket skyldes politiske uenigheder, indeholder anklageskriftet dog ingen spor af politisk motiv, understreger senioranklager Rune Jensen.

I princippet kunne det lige så godt dreje sig om plakater for et musikarrangement.

- Det kunne det også godt have været. Hovedsigtet er at få fremlagt det her så objektivt og sagligt som mulig, fortæller Rune Jensen.

Ifølge senioranklageren skal retten tage stilling til, om det er hærværk af såkaldt betydeligt, systematisk eller organiseret karakter, der som udgangspunkt giver fængsel. Eller om det bare er noget simpelt hærværk, der giver bøde.

Facebook
Twitter