'Man skulle tro, det var løgn': Danske butikker langer litervis af øl og sodavand over disken

De Samvirkende Købmænd håber, at politikere vil se på grænsehandlen efter coronakrisen.

Ebbe Jørgensen samler fingrene om en brun ølkasse og stabler den på lageret i Meny i Nykøbing Falster.

Det hører ellers til sjældenhederne, at købmanden har sådan en kasse i hænderne - de lokale plejer at køre over grænsen efter den slags. Men i øjeblikket har Ebbe Jørgensen og hans kollegaer travlt med at fylde det lokale supermarkeds hylder med øl, slik og sodavand.

- Vi sælger fire gange mere end under normale omstændigheder. Det er så store tal, at man næsten ville sige, at det var løgn, siger Ebbe Jørgensen.

Folks lagre er tømt

Brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd har omkring 1.400 supermarkeder og nærbutikker som medlemmer. De seneste tal herfra viser, at ølsalget i Guldborgsund og Lolland kommuner er steget med 20 procent mellem marts og april sammenlignet med samme periode året før.

- Folk har brugt det, de har haft stående hjemme, og nu er grænserne lukkede. Så er de nødt til at finde andre steder at handle, og det mærker vi, siger Ebbe Jørgensen.

Også Coops butikker i det danske grænseland oplever en markant stigning i salget af slik, sodavand, øl, vin og spiritus.

Butikker i Aabenraa, Tønder, Sønderborg, Haderslev samt Lolland og Guldborgsund Kommune har oplevet en stigning i salget på 39 procent sammenlignet med april 2019.

Coops butikker i resten af Danmark har i gennemsnit oplevet en stigning i salget af de samme varer på syv procent i forhold til april 2019.

Ann Johansen er uddeler i Dagli' Brugsen i Rødbyhavn, og også hun mærker, at de lokale i højere grad handler "grænsevarer".

- Vi kan også mærke, at vi får en masse returemballage, siger hun.

Dansk Retursystem bekræfter, at de henter mere pant end normalt fra danske yderområder.

- Der bliver hentet mere emballage fra yderområderne. Om det skyldes grænsehandel eller andre forhold, har jeg ingen mening om, siger vicedirektør i Dansk Retursystem Heidi Schütt Larsen.

Håber på politisk opbakning

Ebbe Jørgensen er klar over, at de gode salgstider har en udløbsdato.

- Vi skal helt klart have åbnet grænserne igen, men jeg er mest ked af, at kunderne derefter vil køre sydpå og handle igen, siger han og tilføjer:

- Jeg håber, at kunderne lægger mærke til, at vi har varerne stort set til samme pris, som syd for grænsen. Vi har bare pant på vores varer.

Det er netop panten og afgifterne, som De Samvirkende Købmænd håber, at politikerne vil se på efter genåbningen af de danske grænser.

- Grænserne skal naturligvis åbnes igen, men det er forhåbentligt også en øjenåbner for de danske politikere. Grænseproblematikkerne er blevet meget nærværende på det seneste, siger Claus Bøgelund Nielsen, der er vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd.

Han ønsker blandt andet, at politikerne skal kæmpe for, at tyske butikker ikke kan sælge pantfrie dåser syd for grænsen.

- Derudover er der ingen tvivl om, at vi skal tilpasse vores momsniveau og afgiftsniveau til Tyskland. Det er en meget stor omsætning, man kan hive hjem til danske virksomheder, så vi kan få danske arbejdspladser, dansk moms og afgifter i kassen, siger Claus Bøgelund Nielsen og fortsætter:

- Groft sagt kan politikerne vælge at gøre noget godt for 30 tyske grænsehandelsbutikker eller gøre noget godt for 1.000 danske butikker.

Tyske dåser kan ikke sælges i Danmark

Selvom danske købmænd jubler over den stigende efterspørgsel på øl og sodavand, er det svært at spore begejstring hos Royal Unibrew i Faxe.

- Grænselukningen har haft en relativt voldsom indvirkning på den korte bane, siger driftsdirektør Lars Jensen i Royal Unibrew, der blandt andet producerer øl fra Royal og sodavand for Pepsi og Faxe Kondi.

De mange øldåser, der står klar til at blive solgt i Tyskland, kan ikke sælges videre til butikkerne i Danmark.

- Der er forskellige krav til, hvad der skal stå på pakkerne, og der er også en sprogmæssig barriere. Derfor kan de ikke sælges i Danmark, siger Lars Jensen.

Driftsdirektøren peger også på, at det øgede ølsalg i Danmark kan skyldes andre ting end grænselukningen.

- Der er ingen tvivl om, at man har set et øget salg af drikkelse i de danske supermarkeder, men om det er på grund af den danske grænsehandel, er usagt. Vi går jo også mindre ud på restaurationer og barer, og der er nok noget af forbruget, som er flyttet hjem, siger han.

FacebookTwitter