Mand dømt for at rive valgplakater ned

Den dømte undgår dog fængselsstraf.

En 22-årig mand blev i dag dømt ved Retten i Næstved for at rive valgplakater ned. (Foto: DR Nyheder / Miralem Garagic)

En 22-årig mand er fundet skyldig i hærværkvalgplakater under kommunalvalget sidste år.

To mænd var i dag tiltalt for at have revet mindst 35 valgplakater ned i Ringparken i Slagelse under kommunalvalget.

Der kunne dog kun føres sag mod den ene mand, da den anden sidder varetægtsfængslet i Aarhus i en anden sag.

Senioranklager Rune Jensen havde på forhånd fortalt, at han gik efter fængselsstraf, og i retten i Næstved lød anklagerens påstand på mindst 14 dage bag tremmer.

Selvom den 22-årige endte med at blive dømt skyldig, undgik han dog fængselsstraf.

I stedet blev manden idømt fire dagbøder af 200 kroner, samt en erstatning til de to socialdemokratiske byrådskandidater på 250 kroner til hver.

Fanget på overvågningsvideo

Blandt beviserne var en overvågningsvideo fra Jacob Dampes vej i Ringparken, der viser to personer pille valgplakater ned og putte dem ind i den tiltaltes storebrors bil.

På videoen kunne det også ses, at der i forvejen lå valgplakater i bilen. To lokale betjente fortalte i deres vidneudsagn, at de kunne genkende de to tiltalte fra videoen.

Den tiltaltes forsvarsadvokat, Jesper Storm Thygesen, måtte erkende, at den 22-årige mand var identificeret på videoen, men mente også, at der kun var tale om ganske få valgplakater og at det ikke betød fængselsstraf.

Forsvarsadvokaten kan godt forstå, at man tager en sag om nedtagelse af valgplakat alvorligt, men mener dog ikke, at netop denne sag var egnet.

- Det man ser på overvågningsvideoen, er at to personer tager to valgplakater ned. Så siger anklagemyndigheden, at hvis de har taget de to valgplakater ned, så har de nok fjernet alle valgplakater i Slagelse Kommune. Det kan man ikke helt sige, og det var så også det retten var enig i, siger Jesper Storm Thygesen.

Kandidat: Det er politisk motiveret hærværk

Hos anklagemyndigheden var senioranklager Rune Jensen tilfreds med, at den 22-årige mand blev dømt for hærværk. Men samtidig synes anklageren, at sagen er mere alvorlig end som så.

- I et demokratisk samfund har vi ret til uhindret at stille op til kommunalvalg og gøre vores stemme gældende. Begynder man at tage plakater ned, så prøver man i et eller andet omfang at forhindre den demokratiske proces, siger Rune Jensen.

Det var også derfor, at anklageren gik efter fængselsstraf.

Anklagemyndigheden vil nu sammen med statsadvokaten vurdere, hvorvidt de vil anke dommen.

De to socialdemokratiske byrådskandidater Ali Yavuz og Miralem Garagic, hvis valgplakater forsvandt, var begge fortørnede over hærværket under valgkampen. Forud for retssagen var særligt Miralem Garagic ikke i tvivl om, at hærværket var politisk motiveret.

- Jeg ved ikke, om det er personligt rettet mod mig. Jeg synes bare, at det er et angreb mod demokratiet og de punkter, jeg gik til valg på. Eksempelvis at man skal se mere menneskeligt på integrationen, sagde han.

Artiklen er opdateret kl. 13:00 med reaktioner fra forsvaret og anklageren.

Facebook
Twitter