Projekt hjælper unge, der lever som 'skjulte' hjemløse og hopper fra sofa til sofa

Hjemløshed er ikke kun at sove på gaden, nogle unge sover på sofaen hos venner. Fire kommuner hjælper unge med bolig, job og studie i nyt projekt.

23-årige Benjamin Rasmussen fik støtte fra kommunen, da han havde det allersværest i livet. Housing First-metoden hjælper unge hjemløse tilbage til livet med job og bolig. (Foto: Mathilde Nordenlund © (c) DR)

Et par nætter på sofaen hos en ven, og så videre til næste sofa. Sådan lever en del unge som skjulte hjemløse. De ligger ikke på gaden og sover eller overnatter på herberger. Ikke endnu. Men det risikerer de.

Et nyt projekt i fire kommuner - Næstved, Slagelse, Faaborg-Midtfyn og Odense - har vist, at de unge hjemløse ret hurtigt kan hjælpes i job eller uddannelse, i forhold til hvis man først opdager dem langt senere, når de dukker op i systemet.

Projektet bruger Housing First-metoden, hvor kommunerne tildeler de helt unge hjemløse fra 14-24 år en støtteperson og en bolig, før der bliver talt om job og skole. Altså bolig før alt andet.

Det er meget overraskende, hvor mange unge der lever i skjult hjemløshed som sofasovere, lyder det fra både Iben Jessen, der har stået for projektet på forsorgshjemmet Toften i Slagelse, og projektleder i Næstved Kommune Sabine Rohde.

De unge dukker nemlig ikke op i de hjemløsetællinger, der bliver lavet, fordi de for eksempel ikke bor på herberger endnu.

Sov på sofaen i vens etværelses

På et år har Næstved Kommune fået 70 henvendelser fra unge over 18 år, som er hjemløse eller i risiko for at blive det.

Ifølge Sabine Rohde, der er projektleder i kommunen, blev de meget overraskede over, hvor mange hjemløse sofasovere der viste sig at være i Næstved. Mange flere end forventet. Og så har det overrasket dem, hvor meget støtten fra kommunen har rykket de unge.

- Det, som har overrasket os rigtig meget i det her projekt, er, hvor meget vi kan rykke de unge mennesker ved at give hjælp til det fundamentale, nemlig deres boligsituation, siger Sabine Rohde.

I Næstved er 34 unge hjemløse blevet hjulpet videre til en bolig gennem projektet, og 30 er kommet videre i job eller uddannelse, i de ni måneder deres forløb har varet. Kommunen har blandt andet samarbejdet med SSP og uddannelsesinstitutionerne for at spotte unge på kanten af hjemløshed tidligt og hjælpe dem til en fast bolig.

Benjamin Rasmussen havde planer om at læse på pædagogseminaret. Men da han som 22-årig var så psykisk syg, at han måtte forbi psykiatrisk skadestue, og derefter blev smidt ud hjemmefra, blev han hjemløs sofasover. (Foto: Foto: Mathilde Nordenlund © (c) DR)

En af dem er 23-årige Benjamin Rasmussen, som inden projektet var blevet smidt ud hjemmefra, havde det dårligt psykisk og sov på sofaen hos forskellige venner blandt andet i sin vens etværelses lejlighed.

- Det var nok en af de værste perioder i mit liv. Jeg havde ikke noget struktur og ingen fast base. Der var kun uro, og jeg havde brug for ro til at tage tingene i mit eget tempo, siger han.

Efter Benjamin Rasmussen fik en bolig og en støtteperson gennem Housing First-projektet i Næstved, gik det stærkt med at få lavet en handleplan, et budget, søgt boligstøtte og til sidst et arbejde.

- Jeg kunne nok godt selv have fundet lejlighed og job, men så havde det måske taget tre år i stedet for ét. Og så ville det også koste staten mange penge at have mig sygemeldt, siger han og tilføjer:

- Jeg var et sted i mit liv, hvor jeg knap nok kunne komme ud af sengen. Det ville ikke kunne lade sig gøre selv at skulle finde bolig.

Sparer penge fra kommunekassen

Ud over det menneskelige giver projektet også god mening økonomisk, fortæller socialudvalgsformanden i Næstved Kommune, Michael Perch (S).

- Det er langt sværere at komme senere i gang med at hjælpe, og det betyder også, at det bliver dyrere. Det er jo både økonomiske og menneskelige ressourcer, der spares ved at hjælpe tidligere i den hjemløses liv, siger han.

Det bekræfter Iben Jessen, der er projektleder på forsorgshjemmet Toften i Slagelse.

- Jo tidligere vi kommer ind i billedet, desto lettere er det for de unge at få fat i livet igen. Så er der endnu ikke så mange ting, der er væltet for dem, som kunne være væltet, hvis vi først var kommet på banen senere i deres liv, siger hun.