Manglende vejledning fik Yasmin til at udskyde drømmen om uddannelse i udlandet

To procent af de danske studerende læser en hel uddannelse i udlandet. Det er markant færre end i vores nabolande.

Yasmin El Youssef savner mere vejledning, hvis man ønsker at tage en hel uddannelse i udlandet.

Hun har karaktererne, CV’et og viljen.

Alligevel kommer 19-årige Yasmin El Youssef fra Nykøbing Falster ikke til at sidde blandt de nye medicinstuderende i et auditorie på et britisk eller svensk universitet, når semesteret går i gang til september.

Ambitionen om at pakke skoletasken og rejse til udlandet for at studere en hel bachelor blev nemlig for svær at realisere til efteråret på grund af manglende vejledning fra studievejledere og staten.

- Det er ret nemt at søge danske videregående uddannelser, for der skal du 'bare' trykke på en knap. Ansøgningen til udenlandske universiteter er meget mere omfattende, fortæller Yasmin El Youssef.

En uddannelse i udlandet kræver en masse praktisk forberedelse, CV’et skal være i orden, der skal skrives motiverede essays, og anbefalinger fra undervisere og arbejdsgivere skal vedlægges.

- Derudover er det ikke alle tests, som du kan tage i Danmark. Du skal for eksempel til Sverige, hvis du skal tage en ACT-test (sprogtest, red.). Der er mange ting, som du skal have styr på, siger Yasmin El Youssef.

Biologi spærrede vejen i Sverige

Faktisk er der så mange ting, der skal være i orden, at Yasmin El Youssef vurderer, at man skal starte med at forberede sig på et udlandsophold allerede i 1. g., hvis ens ansøgning skal have en fair chance i for eksempel USA.

Yasmin El Youssef drømmer også om at søge ind på det anerkendte Karolinska Institutet i Sverige, men selv på universitetet i nabolandet, har hun mødt udfordringer.

- På Karolinska Institutet skal du blandt andet have Biologi A for at blive optaget. Jeg har Bioteknologi A, og så får man problemer som studerende. I Danmark betragter man fagene ens, men det gør man ikke i Sverige. Derfor mangler jeg en kommunikation mellem uddannelsesansvarlige og universiteterne, siger Yasmin El Youssef.

På grund af udfordringerne med ansøgningerne til de udenlandske universiteter har Yasmin El Youssef udskudt drømmen om at læse i udlandet.

Som planen er nu, overvejer hun at takke ja til en studieplads på medicin på Københavns Universitet til februar, medmindre hun bliver optaget på et udenlandsk universitet til september næste år.

Yasmin El Youssef er ikke alene om at have det svært ved at komme til udlandet for at læse.

I Danmark er det to procent af de danske studerende, som tager til udlandet for at tage en hel uddannelse. I nabolande som Sverige og Finland er det dobbelt så mange, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Savner offentlig strategi for udveksling

Det er ærgerligt, at den besværlige ansøgningsproces holder danske studerende fra at læse i udlandet, mener Palle Steen Jensen, der er direktør i organisationen EDU, Internationale Universitetsstudier.

Han efterlyser, at det danske uddannelsessystem bliver bedre til at få flere studerende ud i verden.

- Hvis vi ser på vores nabolande, er der alle andre steder en offentlig strategi for, hvordan man får flere til at uddanne sig i udlandet, og hvor mange der skal til udlandet. Der findes ikke noget tilsvarende i Danmark, siger Palle Steen Jensen.

Palle Steen Jensen oplever også, at de danske studerende føler, at ansøgningsprocessen til en uddannelse i udlandet er en jungle at finde rundt i.

- Mange studerende oplever, at det er svært at overskue, hvad mulighederne er, og der er ikke mange ressourcer at finde i det danske system. Der er ikke rigtig nogen enheder, som fokuserer på at hjælpe studerende med at få internationale oplevelser, siger Palle Steen Jensen.

Udlandsophold kan give dig drømmejobbet

Ifølge Dansk Industri kan udenlandske studieophold på sigt skabe ekstra værdi for både den studerende selv og arbejdsmarkedet.

- Danmark er et lillebitte land, og vi er en åben økonomi, der lever af samhandel med resten af verden. Der er det altid godt at have nogle på kontoret, som har en kulturel forståelse for, hvordan man agerer i andre lande, siger Mette Fjord Sørensen, der er underdirektør i Dansk Industri.

Et ophold i udlandet kan give den studerende nogle kompetencer ud over dem, der står på eksamensbeviset.

- Hvis du for eksempel kommer hjem med en bachelor eller kandidat fra udlandet, viser du en selvstændighed; at du kan bo og leve i et andet land end Danmark. Det har en betydning, når man sidder som arbejdsgiver og skal ansætte en nyuddannet, siger Mette Fjord Sørensen.

Derfor bør unge, der overvejer at studere i udlandet, også kræve bedre vejledning, mener Mette Fjord Sørensen.

- Man skal i høj grad italesætte, at det ikke skal være en forhindring at læse i udlandet, siger hun og understreger, at Dansk Industri gerne ser flere studerende tage til udlandet.

'Vi skal være bedre til at hjælpe unge'

At italesætte problematikken er netop, hvad Yasmin El Youssef har gjort.

I dag er hun aktiv i organisationen Nordic Study Abroad Community, som afholder konferencer, der skal inspirere unge til at tage en uddannelse i udlandet.

- Jeg savner, at man i Danmark motiverer de unge til at prøve andre veje. Det kunne være rart, hvis der eksisterede tilbud, der hjalp unge med at træne op til testene eller med selve ansøgningen, siger Yasmin El Youssef.

Hun savnede især en studievejleder, der var dedikeret til at hjælpe unge med at komme til udlandet, og et uddannelsesministerium, der er i dialog med udenlandske universiteter, så der for eksempel ikke sker misforståelser med fagene i ansøgningsprocessen.

- Det er ærgerligt, at jeg står og har fået 12 i alle mine fag, og så har jeg svært ved at komme ind på Karolinska Institutet, selvom de kun vægter karakterene, fordi jeg ikke lever op til de formelle krav på grund af manglende vejledning.

I dag holder Yasmin El Youssef foredrag ude på skoler, hvor hun opfordrer unge til at tage til udlandet for at læse.

Yasmin El Youssef har dog ikke opgivet drømmen om at læse i udlandet.

- Danmark har nogle gode universiteter, men på den anden side er Danmark også bare ét ud af 193 lande, så jeg synes, at det er synd, hvis man ikke får undersøgt verden og mødt nogle andre kulturer, siger hun.

DR Sjælland har forsøgt at få en kommentar fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, men det har ikke været muligt.

Facebook
Twitter