Marie er handicappet, men har trods hårde odds fået en uddannelse

FNs internationale handicapdag sætter i år fokus på unge med handicap og uddannelse.

Marie Christensen har på trods af sit handicap taget en uddannelse som pædagog. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)

Marie Christensen fra Næstved lider af kronisk træthedssyndrom og har haft både stress og depression. Nu er hun blevet uddannet pædagog – på trods.

Det kan være svært for unge med et handicap at overskue at tage en uddannelse på lige fod med andre unge.

Tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, viser, at færre med handicap får en uddannelse, der giver dem kompetencer til en karriere i eksempelvis erhvervslivet.

Også meget færre unge med handicap begynder på en ungdomsuddannelse i forhold til unge uden handicap.

Derfor er unge og uddannelse i dag emnet på FNs internationale handicapdag.

Ifølge næstformand i Danske Handicaporganisationer, Sif Holst, er uddannelsessystemet ikke fleksibelt nok, og det gør sværere at gennemføre en uddannelse, hvis den unge har brug for særlige vilkår eller særlig hensyntagen.

- Det kan være fleksibilitet i forhold til, hvor lang tid man skal tage uddannelsen over, siger Sif Holst og forklarer, at den unge handicappede kan blive ramt af sygdom undervejs i forløbet eller der kan være brug for hjælpemidler undervejs:

- Det tager nogle gange meget lang tid at få de rigtige hjælpemidler, og der er nogle gange meget ringe adgang til dem, siger hun.

Danske Handicaporganisationer vil gerne sætte fokus på, hvad gymnasier, videregående uddannelser og folkeskolen kan gøre, for at have den rigtige viden, for at indrette sig rigtigt og for at have de rigtige hjælpemidler parat.

Maries krop på overarbejde

24-årige Marie Christensen har sygdommen POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome), der er skyld i hendes kroniske træthed. Den betyder også, at hver gang hun skifter stilling fra eksempelvis at ligge ned til at sidde eller stå, falder hendes blodtryk:

- Mit blodtryk falder helt ekstremt og min puls stiger fuldstændigt vanvittigt. De to ting kombineret – så knalder man hovedet i gulvet, hvis det går rigtigt godt - eller skidt, som hun udtrykker det.

Marie Christensens krop er ”konstant er på overarbejde”, hvilket gør hende meget træt. Derfor var det også svært for hende at komme i gang med en uddannelse, men med hjælp fra kommunen lykkedes det. Marie Christensen ville være pædagog.

- Jeg vidste jo fra starten af, at det med at være i et dagtilbud som en børnehave eller SFO var urealistisk. Jeg ville ikke kunne løbe og lege med børnene, jeg ville ikke kunne bukke mig ned til børnene af frygt for, at når jeg rejste mig op igen, kunne jeg besvime.

Derfor er hun uddannet til at arbejde med psykisk syge unge på døgninstitutioner. Men det har været svært for hende at komme igennem uddannelsen, for om morgenen bruger hun ekstra lang tid på at komme ud af sengen, fordi hun skal have styr på puls og blodtryk. Et andet problem er hendes koncentration, der lider på de lange skoledage.

- Når man først har fri om eftermiddagen og har et koncentrationsniveau, der hedder en halv time ad gangen på de gode dage, så er det lidt dårlige odds man har, siger hun.

- Skoledagene var så lange, og vi havde røv-til-bænk forelæsninger det meste af tiden. Når vi ikke skulle sidde stille, skulle vi lave en masse aktiviteter eller vi skulle gå rundt og snakke om nogle spørgsmål til dagens tekst. Det var ikke så let. Jeg kunne ikke løbe rundt og lege alle mulige lege, man kan lege i en børnehave.

Marie Christensen måtte sidde og kigge på, hvad de andre lavede med fare for, at nogle af de medstuderende syntes, det var uretfærdigt:

- Så sidder jeg der og tænker, jeg kan godt være med, men så ses vi ovre på sygehuset lige om lidt.

Gå efter din drøm

For at klare sit studie tog Marie Christensen fra første dag fat i studievejlederen og forklarede, hvilke udfordringer hun havde.

- Hver gang min situation ændrede sig i løbet af de tre et halvt år uddannelsen tager, skrev jeg til hende. Så tog vi et møde og fik det løst.

Nogle dage sad Marie Christensen hjemme på en Skypeforbindelse, for at deltage i undervisningen eller hendes medstuderende besøgte hende på sygehuset, hvor de lavede deres opgaver sammen.

Det lykkedes Marie Christensen at få sin pædagoguddannelse, og derfor opfordrer hun andre unge med handicap til at kaste sig ud det:

- Hvis du har en drøm om at blive et eller andet, så er det fuldstændigt lige meget, hvad oddsene er for at gennemføre. Mine egne var ikke voldsomt gode, men jeg kom igennem det. Det tager længere tid, og man skal være lidt kreativ. Men kast dig ud i det.