Mark O. Madsen vil være MMA-stjerne og familiefar på samme tid: Børnene ved godt, at far lever af at slå på folk

PORTRÆT: Den tidligere OL-sølvvinder er klar til at satse alt på den voldsomme kampsport. Så længe det ikke går ud over hans børn.

I en forhave på Amager står en hvid campingvogn. Den putter sig lidt i hjørnet af haven omkranset af grønne buske og planter. Gardinerne er trukket for de fleste af vinduerne, og foran vognen står fem store mørkeblå blomsterkrukker på en lige række op mod døren. Overfor på en solseng i hård hvid plastik ligger et par stykker vådt træningstøj bredt ud til tørre i solen. I en lille rude i campingvognens dør sidder et skilt med påskriften; Mark O. Madsen. Fighter.

Skiltet stammer fra Mark O. Madsens tredje kamp som MMA-kæmper tilbage i januar. En sport, hvor deltagerne må både slå, sparke, bryde og tage halsgreb på hinanden. Kampen i januar måtte stoppes efter kun 25 sekunder, efter at hans svenske modstander var besvimet i Mark O. Madsens jerngreb. Siden da har Mark O. Madsen haft endnu en kamp - endnu en sejr - og på lørdag den 22. september træder han igen op i ringen. Denne gang for at kæmpe mod franskmanden Alexander Bordin.

En kamp, der bliver Mark O. Madsens hidtil hårdeste, og som har stor betydning for hans fremtid i MMA. En sejr mod franskmanden vil nemlig være et stort skridt mod at udleve Mark O. Madsens drøm om de helt store kampe i det største amerikanske MMA-forbund, Ultimate Fighting Championship (UFC).

Det er derfor, han nu befinder sig i campingvognen. Mark O. Madsen bor ellers til dagligt i en villa med havudsigt i Nykøbing Falster. Men op til fire dage om ugen overnatter han i campingvognen på Amager for at kunne fokusere på træningen i København. Det er prisen for at gå så hårdt efter drømmen.

Mark O. Madsens holdleder har stillet campingvognen til rådighed for Mark O. Madsen, når han er i København. Der kunne også godt være plads til Mark i huset, men han får mere ro til at sove og restituere i campingvognen. (Foto: Thor Bill © dr)

Deler livet op i rum

Indvendigt er campingvognens gulv, vægge og skabslåger beklædt med træ i triste rødbrune nuancer. Selv køleskabet har end ikke undgået den modløse træbeklædning. En luge i loftet står åben og lader lyden af biler fra en nærliggende rundkørsel finde vej ind i vognen. På køkkenbordet står et par tomme sodavandsdåser, og i sofaen ligger en diskokugle og stativet fra en gammel lampeskærm.

På en hylde over køkkenbordet står et billede af et par smilende børn. Det er dog ikke Mark O. Madsens børn, men tilhører i stedet hans holdleder Niels Caspersen. Det samme gør sig faktisk gældende for resten af tingene. Og vognen og haven med for den sags skyld. Selv har Mark O. Madsen nemlig kun det allermest nødvendige med. En taske med fire sæt træningstøj, boksehandsker, gaffa-tape til handskerne og energitabletter. Billeder af hans egne børn hører ikke til her.

Mark O. Madsen deler nemlig sit liv op i forskellige rum, som han forsøger at holde adskilt. Træningslokalet er ét rum, hvor han fokuserer udelukkende på træning, teknik og styrke. Rummet i campingvognen bruges til hvile, restitution og planlægning, og derfor er der ikke plads til familien her. De har deres eget rum. I hjemmet i Nykøbing Falster.

Mark O. Madsen lægger mobilen væk, når han er derhjemme. Men i campingvognen bruges den hyppigt til planlægning og praktisk arbejde. (Foto: Thor Bill © dr)

100 procent til stede derhjemme

Det er netop rummet derhjemme, der er det vigtigste. Det er han ikke i tvivl om. Derfor er det også vigtigt at kunne slippe træningen og arbejdet, når han kører sydpå fra København til Nykøbing Falster. Så handler det om at omstille sig fra at tænke på MMA, til at kunne være ordentligt til stede hos familien.

- Hvis jeg tager det her med mig hjem, når jeg er sammen med børnene, så er jeg der jo heller ikke rigtigt. Hvis jeg sidder hjemme i sofaen og tænker på, at jeg skal møde Alexander Bordin, der har sort bælte i judo og alt det her, så stiger pulsen, og så er jeg i det forkerte rum, siger han.

Når Mark O. Madsen omstiller sig fra det ene rum til det andet, er det ikke blot mentalt. Også de fysiske rammer spiller ind. Derfor har han indført mobildisciplin for sig selv derhjemme. I timerne fra børnene bliver hentet, til de er lagt i seng, lægger han mobilen væk for ikke at blive forstyrret.

- Det med at lade den ligge på køkkenbordet fungerer ikke for mig. Så derfor bliver den lagt i en skuffe, og lyden bliver slået fra. Så er den out of sight, out of mind, siger han og fortsætter hurtigt;

- Jeg siger ikke, at det lykkes hver gang.

Børnene er det vigtigste

Men selvom Mark O. Madsen gør sit bedste, kan det være svært - til tider umuligt - at adskille MMA-karrieren og familielivet. Særligt efter at hans hustru Maria i foråret forlod sit job som gymnasielærer, for i stedet at satse på den kommercielle del af Mark O. Madsens MMA-karriere.

En beslutning, der virkede skræmmende for dem begge, men som også er nødvendig, hvis Mark O. Madsen skal nå til tops. En beslutning, der dog blev taget med ét særligt forbehold:

Mark O. Madsen nyder tiden sammen med børnene. Her på en tur til Tyrkiet i 2018. (Foto: PRIVATFOTO)

- Vi er enige om, at projektet ikke på noget tidspunkt må gå ud over vores børn. Både Marias og mit anker er familien. Det er vores børn. Ligegyldigt hvor hårdt vi arbejder, ligegyldigt hvor meget vi investerer i det, så er det vigtigste, at børnene er i balance og er glade, siger han.

Mark O. Madsen lyser op, når han taler om børnene. Han kan nærmest ikke lade være med at smile. Sammen med Maria har han sønnen Magnus på syv år og datteren Sophia på tre. Og selvom Mark O. Madsen hverken når skolemøder eller tandlægeaftaler med børnene, mener han ikke, at det går ud over dem. De har da heller ikke beklaget sig endnu.

Sønnen gider ikke kampsport

Børnene ved godt, at deres far lever af at slå på folk, men det er dog ikke noget, der har vækket deres interesse. Datteren Sophia bokser til tider lidt med far i hænderne, men ellers er det ikke den store begejstring at spore. Sønnen Magnus har en enkelt gang været med til brydning, men kunne ikke lide det, fordi det gjorde ondt. Noget Mark O. Madsen jo måtte give ham ret i. Sønnen har derfor ikke været der siden, fortæller Mark O. Madsen og fortsætter efter en kort pause:

- Han kan godt lide at danse. Så han er helt sin egen.

Syvårige Magnus er generelt en fredelig dreng. Mark O. Madsen husker, at Magnus en dag kom hjem fra skole og fortale, at han var blevet slået af en anden dreng. Mark O. Madsen havde svaret instinktivt, at sønnen skulle have slået tilbage. At han skulle have ramt ham lige på næsen.

- Så kiggede han op på mig og sagde; ”Far, jeg har ikke lyst til at gøre andre ondt. Jeg er ikke lige som dig”, fortæller Mark O. Madsen.

Selvom ordene ramte Mark O. Madsen hårdt i øjeblikket, gjorde de ham også stolt. Han vidste jo godt, at det var en dårlig løsning. Men det var det, der havde ligget ham mest nær. Det var sådan, han selv ville have løst det, da han var på sønnens alder.

Mark O. Madsen har ofte haft familien med på træningslejre rundt om i verden. Til venstre ses han med sønnen Magnus og til højre med datteren Sophia. (Foto: PRIVATFOTO)

På flere punkter adskiller sønnen Magnus sig faktisk markant fra sin far. Eksempelvis i skolen, hvor syvårige Magnus knokler igennem og nyder at lære. Modsat fandt Mark O. Madsen sig aldrig rigtig hjemme på skolebænken. Han gik i specialklasse de første tre år og havde endnu ikke lært at læse, da han startede i tredje klasse.

- Der var de andre begyndt at sende sedler rundt, hvor der stod; ”Vil du være kærester? Ja/Nej?” Og jeg anede ikke, hvad der stod på dem, fortæller han.

Selv mener Mark O. Madsen, at han som barn kunne have været blevet diagnosticeret med ADHD. Han havde fart på og kunne ikke sidde stille. Først da de begyndte at få karakterer, tog han det seriøst. For her kunne han jo ”vinde”, og det var noget Mark O. Madsen kunne forholde sig til. Så han knoklede igennem og endte derfor også med ét af de højeste snit, da han gik ud af niende klasse.

Allerede dengang delte Mark O. Madsen også sit liv op i rum. Han var startet til brydning som seksårig og knyttede hurtigt stærke venskaber i brydeklubben. Men han blandede dem aldrig med skolekammeraterne. Han holdt rummene adskilt.

- En af dem jeg gik til brydning med, gik på samme skole. Vi talte aldrig sammen i skolen, men det gjorde vi til brydning, forklarer han.

Det var også i brydeklubben at Mark O. Madsen havde det bedst. Her var der faste rammer og alle fulgte de samme regler. Her opstod der et helt unikt fællesskab, som har betydet meget for Mark O. Madsen. Han ses stadig med gamle venner fra klubben til julefrokoster og hyggelige aftener.

Et fællesskab, som Mark O. Madsen også håber, at hans børn kommer til at opleve.

Hvad tror du, russerne laver?

Selvom sønnen Magnus adskiller sig fra Mark O. Madsen på flere punkter, er der dog særligt ét kendetræk, de har til fælles. Stædigheden. En stædighed, som Mark O. Madsen har haft med sig i brydningen, når han har kæmpet til sidste sekund. Den samme stædighed, ser han i sønnens tilgang til skolearbejdet, i konflikterne derhjemme og når han er med Mark O. Madsen ude at løbe.

En ung Mark O. Madsen løfter sin yngre fætter Micki over skulderen til et stævne i Lindeskovhallen i Nykøbing F. (Foto: PRIVATFOTO)

- Denne her lille dreng kan løbe solen sort. Og selvom jeg godt kan se, at han bliver træt, så bliver han ved og ved og ved. Den stædighed kan jeg godt genkende i mig selv, fortæller Mark O. Madsen.

Det er i virkeligeligheden også en stædighed, som Mark O. Madsen selv har arvet fra sin egen far. En far, der mistede begge sine forældre som tolvårig, og som langt hen ad vejen måtte klare sig selv. En far, der aldrig gav op, selvom forudsætningerne var hårde.

Hans far prægede Mark O. Madsen med den samme stædighed og vedholdenhed. Særligt når det kom til træningen. Hvis Mark O. Madsen havde ligget lidt for længe på sofaen, skulle faderen blot stille et enkelt spørgsmål. ”Hvad tror du, russerne laver?” Så fik han hurtigt snøret skoene for at løbe en tur.

- Jeg havde en ide om, at russerne trænede hele tiden, så jeg måtte også lige afsted. Jeg tror, det var en sund måde at udfordre mig på. De der knapper han lige kunne dreje på. Til sidst kunne han blot sende mig et blik, så kunne jeg godt forbinde det med tanken om russerne.

Satser alt på MMA

Stædigheden og gåpåmodet har siddet fast i ham lige siden. Op gennem hans brydekarriere, i EM- og VM-finaler. Og hele vejen til OL i Rio i 2016, hvor Mark O. Madsen kæmpede sig til en plads på medaljepodiet og tilfreds fik overrakt en sølvmedalje af Kronprins Frederik.

Derfor var det egentlig også naturligt, at han i marts indstillede brydekarrieren for at satse på MMA. For Mark O. Madsen gør ikke tingene halvt. Selvom han havde en sikker tilværelse som professionel bryder med fuld løn, fast landstræner og masser af overskud. Så holdt det ham ikke tilbage.

- Jeg stod med en drøm om at kaste mig over noget, hvor alt skulle bygges op. Mit team, mit setup, min træning. Det var grænseoverskridende, men jeg var nødt til at prøve det, forklarer han.

Mark O. Madsen i kamp mod den tidligere svenske MMA-mester Matthias Freyschuss under MMA Galla i Nykøbing Falster Hallen, lørdag den 13. januar 2018. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De første skridt mod drømmen er nu allerede taget. De første kampe – og sejre – er i hus. Og i august lykkedes det Mark O. Madsen at indgå i et samarbejde med et af de største MMA-promoterselskaber i Europa, Cage Warriors. En aftale, der kan åbne døre og skabe international opmærksomhed om Mark O. Madsen. Men også en aftale, der betyder, at Mark O. Madsen og hans team selv skal arrangere stævner og kampe.

Men det er måske netop det, der kendetegner Mark O. Madsen bedst. Lysten til at tage imod en udfordring og den ukuelige tro på, at han også nok skal lykkes. Lige meget hvad det koster. For selvfølgelig kan det lade sig gøre.

Han vender flere gange tilbage til den sætning, når han taler. Ofte ganske ubevidst. Selvfølgelig kan det lade sig gøre. Det virker nærmest som et mantra for ham. En særlig mentalitet, som har gennemsyret hans liv og hjulpet ham til at opnå sine mål. En mentalitet, som han også gerne vil give videre til sin søn.

Selvfølgelig kan det lade sig gøre.

Selvfølgelig kan det lade sig gøre at blive verdens bedste bryder.

Selvfølgelig kan det lade sig gøre at skifte sportsgren i en alder af 33.

Selvfølgelig kan det lade sig gøre at få familielivet til at hænge sammen med karrieren.

På lørdag skal han bruge den sætning igen. Når har træder ind i ringen på hjemmebane i Nykøbing Falster-hallen. Foran sin familie, sit team og mere end 1300 hujende fans.

Selvfølgelig kan det lade sig gøre at slå franskmanden Alexander Bordin.

(Foto: Thor Bill © dr)

BLÅ BOG: Mark O. Madsen

  • 33 år og gift med Maria. Sammen har de børnene Magnus på 7 år og Sophia på 3 år.

  • Uddannet Bachelor i sports- og eventmanagement fra UCSJ. Det tog otte år for Mark at gennemføre uddannelsen, der ellers er normeret til 3,5 år.

  • Har dyrket græsk-romersk brydning i Brydeklubben Thor, siden han var seks år.

  • Har vundet både EM-guld, VM-sølv og været rangeret som den bedste bryder i verden.

  • Har deltaget i OL tre gange og vandt OL-sølv i Rio i 2016.

  • Debuterede som MMA-kæmper i 2013. Har vundet alle sine fire første kampe i første runde.

Facebook
Twitter