Markant færre sygedage: Sådan har kommune sænket pædagogers fravær

Det tyder på, at Faxe Kommune har knækket koden til at mindske sygefraværet blandt kommunens pædagoger.

Anita Engelbrechtsen er pædagog i Børnehuset Frøen i Haslev, som har deltaget i projektet. Hun måler ligesom sine kolleger løbende sit eget stressniveau gennem et online værktøj. (Foto: © Mathilde Nordenlund, dr)

Daginstitutioner landet over kæmper med højt sygefravær blandt pædagoger, men nu kan der være godt nyt til småfolkene i landets vuggestuer og børnehaver.

Det tyder nemlig på, at Faxe Kommune på Sjælland har knækket koden til at undgå, at mange pædagoger bliver syge og må erstattes af vikarer.

Med knap 16 sygedage per år er pædagoger en af de faggrupper, der har et højt sygefravær. På landsplan ligger Glostrup Kommune helt i top med knap 21 såkaldte fraværsdagsværk per fuldtidsansat pædagog, Faxe Kommune har 17,55 fraværsdage, mens Skive ligger lavest med lige godt 10 sygedage. Det viser tal fra 2015 fra Danmarks Statistik. I gennemsnit havde danskerne på tværs af faggrupper 8 sygedage i 2015.

Et nyt projekt i to daginstitutioner i Faxe Kommune har det seneste år fået sygefraværet til at falde med mere end en tredjedel blandt pædagogerne.

Projektet har blandt andet fokuseret på at forebygge stress.

Alle pædagoger har løbende målt deres eget stressniveau gennem et online værktøj og har så i fællesskab med kollegaer og deres leder diskuteret løsninger ved hvert stuemøde.

- Så snakker vi om, hvad vi kan gøre på vores stue, om der er nogle rutiner, der kan ændres, så det kan blive nemmere at gå på arbejde, siger Anita Engelbrechtsen, der er pædagog i Børnehuset Frøen i Haslev, som har deltaget i projektet.

Faxe har med gennemsnitligt 17 dage om året et højt sygefravær blandt pædagogerne, men i Børnehuset Frøen er fraværet faldet fra knap 10 til 4 procent ud af årets arbejdsdage.

Råd til flere pædagoger

Det kan mærkes på økonomien, siger Anette Nygaard Bang, der er faglig leder i Faxe Kommune:

- Udover at de medarbejdere, vi har ansat, kommer på arbejde, så betyder det også, at det ikke bliver et presset vikarbudget, så der bliver luft i budgettet til at gøre andre ting, som også er med til at sikre kvalitet.

Faxe Kommune ville have omkring 600.000 kroner mere om året, hvis sygefraværet faldt bare en enkel procent i hele kommunen. Det svarer til cirka halvanden fuldtidspædagog mere.