Medarbejdere var i fare på psykiatrisygehus

Region Sjællands prestigebyggeri fået to strakspåbud fra Arbejdstilsynet. Regionen har sat advokat på sagen.

Omgivelserne på det ny psykiatrisyge i Region Sjælland er imponerende. Men Arbejdstilsynet var ikke imponeret over sikkerheden ved sine to besøg. (Foto: Christina Strandsberg Nørgaard © Region Sjælland)

En psykisk syg person springer op og råber højlydt og vælter møblerne. Alene med en medarbejder, som ikke kan slå alarm eller råbe om hjælp. For de sidder i et lydtæt rum.

En psykotisk mand, der er tidligere dømt for manddrab, farer pludselig mod en medarbejder, som er nødsaget til at sidde med ryggen til ham på grund af indretningen.

Det er situationer som disse, som Arbejdstilsynet har slået hårdt ned på med to strakspåbud i januar og februar. Altså er det forhold, som psykiatrisygehuset straks skulle få styr på.

Det manglede bare, siger næstformand i sjællandskredsen af Dansk Sygeplejeråd Ulla Birk Johansen.

- Det er jo slet ikke i orden, at medarbejdere har været udsat for den risiko og fare, så jeg synes, det er fint, at Arbejdstilsynet laver de her påbud, mener hun.

Strakspåbuddene er givet, fordi medarbejdere har arbejdet alene i situationer, hvor Arbejdstilsynet mener, at deres sikkerhed er truet.

For eksempel når en psykisk syg person modtages direkte fra gaden, men det er også i situationer, hvor en medarbejder på een afdeling kaldes akut til en anden afdeling og derved efterlader en kollega alene med patienterne.

Psykiatrisygehuset har nu efterkommet strakspåbuddene. Blandet andet ved at indsætte en vagt og ved at åbne op mellem afdelinger.

Men psykiatridirektør Michael Werchmeister kalder det en "kampagne" fra Arbejdstilsynets side, hvor fokus er alenearbejde på sygehusene. Regionen har nu sat advokat på sagerne, for at efterprøve om påbuddene er i orden.

- Så om det er rimeligt eller ej, vil jeg vente med at kommentere, til jeg ved, hvad advokaten siger, siger han.

Psykiatrisygehuset i Slagelse betegnes som Danmarks mest moderne psykiatrisygehus. Sygehuset huser blandt andet Danmarks mest sikrede afdeling, Sikringen.

Facebook
Twitter