Patienter med eksempelvis kræft, multipel sclerose eller rygmarvsskade kan fra 2018 få medicinsk cannabis ordineret af en læge.
Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.
Forsøgsordningen omfatter fire patientgrupper: Kræftpatienter, der oplever kvalme efter kemoterapi, patienter med sklerose og rygmarvsskader samt kroniske smertepatienter.
Forsøget skal køre i fire år. Det glæder formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF).
- Jeg er rigtig glad for, at vi får startet. Jeg ved godt, at mange gerne vil have flere diagnosegrupper ind i det her forsøg, men det, der har været vigtigt for Dansk Folkeparti og for mig, er, at vi får sat gang i det, siger hun til DR Sjælland.
For patienter, der tidligere har været i behandling med godkendte lægemidler for en række udvalgte sygdomme og symptomer, betyder aftalen, at de nu kan få ordineret medicinsk cannabis på den enkelte læges ansvar.
Men forsøget betyder også, at nogle af de patienter, der i dag medicinerer sig selv med eksempelvis cannabisolie, kan blive lovligt behandlet med medicinsk cannabis.
- Nu har vi snakket lang tid nok. Lad os nu komme i gang for at se, hvad det hjælper de mennesker, der får det, så vi måske kan udvide ordningen, når vi ser den gavnlige virkning, siger Liselott Blixt.
En ny mulighed
Allerede i dag kan alle patientgrupper godt få udskrevet cannabismedicin med indholdsstoffer CBD og THC, hvis lægen tager det fulde ansvar.
Medicinen bliver produceret på Glostrup Apotek. Det er der flere end 200 patienter, der i øjeblikket er i behandling med. I alt har 20 til 30 læger udskrevet den form for cannabis-medicin, der har været på markedet siden 2015.
Man regner med, at den nye forsøgsordning vil omfatte 1500 patienter.
Det er Venstre, der sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og SF, der er blevet enige om at bruge satspuljemidler til en afgrænset gruppe patienter.