Mens sommerferien nærmer sig: Lange ventetider på nye pas

Den første sommer helt uden rejserestriktioner giver ekstra travlhed på kommunekontorerne.

Skal du nå at have lavet nyt pas, før familien kører sydpå i sommerferien, så skal du i mange kommuner til at have fart på. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Efter to år med coronapandemi og rejserestriktioner kan rigtig mange danskere nu for alvor se frem mod en sommerferie uden for landets grænser. Og lige meget om turen går til Mallorca eller Maldiverne, så er det første på pakkelisten nok det rødbedefarvede pas.

Men det kan være en rigtig god ide at dobbelttjekke passets udløbsdato og eventuelt få bestilt et nyt i god tid. For der er ekstra meget pres på pasbestillingerne lige nu.

I flere af landets kommuner skal du vente mellem to og fire uger på at få en tid hos Borgerservice. Værst ser det ud i Sorø Kommune, hvor der er op mod ni ugers ventetid.

Det oplevede Janni Krygermeier fra Munke Bjergby, da hun skulle bestille et pas til sin 19 måneder gamle søn.

- Der var megalang ventetid, og jeg tænkte, om det virkelig kunne være rigtigt. Jeg tjekkede igen, og der var syv ugers ventetid. Det var jeg ret overrasket over, siger hun.

Når Janni Krygermeier og hendes søn tjekker Sorø Kommunes hjemmeside, er der mellem syv og ni ugers ventetid på et nyt pas. (Foto: Casper Dalsgaard Sander © DR)

Selvom Janni Krygermeier endnu ikke har planlagt en udenlandstur, så ærgrer det hende, at hun ikke har bestilt passet tidligere på året. For lige nu står det manglende pas i vejen, hvis familien eksempelvis skulle støde på en billig afbudsrejse.

- Vi er jo sådan lidt låst ikke? Vi kan jo ikke tage til udlandet, når vi ikke har et pas til vores barn. Det er super irriterende, at vi er bundet så lang tid, fordi der er så lang ventetid.

Kommunerne kæmper for at følge med

Det er ikke kun de ekstra mange danskere, der vil udenlands til sommer, der giver kommunerne lange ventetider. Også opgaver som MitID, hjælp til ukrainske flygtninge og folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet har krævet tid og ressourcer fra medarbejderne i de kommunale borgerservicecentre.

Og det har alt sammen betydet mere travlhed og længere ventetider, hvilket ærgrer Sandra Oemig, der er leder af Borgerservice i Sorø Kommune.

- Det er der ikke nogen af os, der er tilfredse med. Hverken medarbejdere, mig selv eller vores chef. Men det er desværre vores vilkår, siger hun.

En del kommuner har forsøgt at opruste for at komme de lange ventetider til livs. Eksempelvis er der i Aarhus Kommune blevet ansat femten nye medarbejdere, mens Billund Kommune har indført to pas-torsdage, hvor man kan møde op uden tidsbestilling. På Bornholm har kommunen også måtte åbne en ekstra skranke for at kunne imødekomme de mange henvendelser.

Men det har dog ikke kunnet lade sig gøre i Sorø Kommune, fortæller Sandra Oemig.

- Vi har de ressourcer, vi har. Og vores økonomi skal kunne hænge sammen. Det har gjort, at vi ikke har kunnet tilføre flere ressourcer eller ansætte flere medarbejdere, som andre kommuner har gjort. Vi har heller ikke haft mulighed for at holde lørdagsåbent eller noget, for det er de samme mennesker, der skal trækkes på hele tiden. Og de har også brug for restitution.

Det er nok først efter sommerferien, at det vil se mere normalt ud med ventetiderne. Sådan lyder meldingen fra flere kommuner, heriblandt Næstved Kommune, hvor Karen Delfs er biblioteks- og borgerservicechef.

- Ventetiden falder lige så snart, vi kommer om på den anden side af sommerferien. Og når først vores arbejde med MitID er færdigt til oktober, så får vi igen god tid til borgerne, siger hun.

Over 800 nye pas venter på at blive udleveret i Esbjerg Kommune. (Foto: Esbjerg Kommune)

I Esbjerg drukner de i nye pas

Der er dog enkelte kommuner, hvor situationen ser fuldkommen anderledes ud. I Esbjerg Kommune er der ingen ventetid, og her er der i år allerede lavet 3.000 flere pas sammenlignet med samme periode sidste år. Derfor har kommunen ansat flere medarbejdere og udvidet åbningstiden for at kunne håndtere de mange nye bestillinger.

Og her står kommunen faktisk med et helt andet problem end resten af landet. Borgerservicecentrene er nemlig ved at flyde over med nye pas, som ikke er blevet hentet af borgerne endnu.

I denne uge har kommunen over 800 uafhentede pas liggende, som venter på at blive udleveret.

Også i Thisted Kommune kan du bestille pas helt uden ventetid. Og det nyder borgere fra de omkringliggende kommuner godt af.

- Der er borgere fra andre kommuner, der valfarter forbi os. Det kan man gøre i alle kommuner, og det er åbenbart rygtedes nu, at i Thisted kan det lade sig gøre, fortæller borgerservicechef i Thisted Kommune, Mikkel Alstrup.