Michael mister 400.000 kroner om måneden på aflyste festivaler: Ny hjælpeordning rækker ikke langt

Folketinget klar med ny kompensationsordning til sæsonafhængige selvstændige og kunstnere.

VIP Teltudlejning plejer at levere telte til blandt andre Roskilde Festival og Copenhell. I år har direktør Michael Hørlyck ikke mange aftaler i bogen. (Foto: (privatfoto))

RETTELSE: Artiklen er opdateret med svar fra Erhvervsministeriet, at virksomheden også kan søge støtte, blandt andet til dækning af faste omkostninger, efter de tidligere oprettede ordninger.

Festivaler, markeder, byfester og sommerkoncerter.

Alle de største sommerarrangementer er aflyst på grund af coronakrisen, og derfor er der nu kommet endnu en kompensationsordning på bordet til dem, der især tjener deres penge i sommermånederne.

Regeringen er sammen med en lang række af Folketingets partier blevet enige om en ny kompensationsordning til selvstændige, kunstnere,

leverandører
og andre, der normalt får det meste af deres omsætning hjem i forbindelse med sommerens større arrangementer.

- De er grundlaget for nogle af de store oplevelser, som rigtig mange danskere glæder sig til og har fantastiske minder om. Derfor er det rigtig vigtigt at hjælpe dem, når nu deres primære

indkomst
er forsvundet på grund af coronaen, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en
pressemeddelelse
.

En af dem, der lever af sommerens begivenheder, er Michael Hørlyck, der er direktør i VIP Teltudlejning i Ringsted.

Inden conakrisen begyndte, var hans ordrebog fuld af opgaver til blandt andet Roskilde Festival, Copenhell, Roskilde Dyrskue og Ringsted Festival.

De er nu alle streget ud.

Rækker ikke langt

Med den nye aftale vil selvstændige fremover kunne få op til 37.000 kroner i

kompensation
om måneden i en tremåneders periode mod 23.000 kroner i den generelle hjælpepakke, hvis deres forretning er meget sæsonafhængig.

Men Michael Hørlyck har ikke armene i vejret.

- Som vi læser ordningen, rækker det ikke særlig langt. Vi vil kunne få godt 110.000 kroner i en tremåneders periode.

For selvom der lige nu ikke er medarbejdere på arbejde og ikke skal betales for

brændstof
for at køre telte Sjælland rundt, er der stadig
udgifter
for langt mere, fortæller han.

- Vi har

udgifter
på cirka 400.000 kroner om måneden ved stilstand. Det er omkostninger til
husleje
, lys, vand, varme, leasingkontrakter og så videre. Så det rækker nok pænt til enkeltmandsvirksomheder, men de lidt større virksomheder har de glemt, siger Michael Hørlyck.

Mindre sommerarrangementer er også aflyst

Over sommeren er det nu blevet muligt at holde arrangementer for op mod 500 mennesker, men for Michael Hørlyck har det heller ikke været en løsning at prøve at omstille forretningen til den slags mindre sommerarrangementer.

- Der er stort set ikke nogen arrangementer, der bliver afholdt. Der er så mange

restriktioner
, særligt at man skal sidde ned for at være 500 mennesker, siger han.

Han har ringet til tidligere kunder og ledt efter nye muligheder, men uden held.

- Det er samme svar, vi får hele vejen rundt: Vi glæder os til næste år, siger han.

Michael Hørlyck håber på at klare den igennem sommeren med skindet på næsen. Men forretningsmæssigt bliver sæsonen 2020 bestemt ikke en, han vil huske tilbage på.

- Min familie og mine børn synes, det er dejligt, at de ser deres far lidt mere, men forretningsmæssigt bliver det ikke godt, siger han.

Må se på virksomheder, der falder mellem to stole

Bag aftalen står blandt andre Dansk Folkeparti. Her understreger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby, at det bestemt også har været meningen, at den nye aftale skal hjælpe virksomheder som for eksempel teltudlejningsfirmaet, der er afhængig af

indtægten
til sommerens arrangementer.

- Men jeg anerkender også, at der desværre vil være nogen, som kan påberåbe sig, at de har trukket det korteste strå i forhold til den her hjælp, siger han.

Han opfordrer Michael Hørlyck og andre, der må stå i samme situation, til at få lavet en samlet beregning over, hvad de mister, og hvor meget kompensationsordningen dækker.

- Så vil jeg meget gerne være med til at se på de eksempler på virksomheder, der falder imellem to stole i de hjælpepakker, der er blevet sat sammen, siger Hans Kristian Skibby.

Han opfordrer regeringen til, at man til august

evaluerer
hjælpepakken. Det samme gør Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre, der også er med i aftalen.

- Jeg er absolut ikke overrasket over, at aftalen for nogle sæsonafhængige virksomheder ikke er nok, når de skal betale

udgifter
med sommerens indtjening hele efteråret og vinteren. Vi havde også forslag til andre modeller med til forhandlingerne, som det ikke lykkedes at få igennem, siger han og fortsætter:

- Lad os se, hvordan det går over sommeren, men ellers vil det være min anbefaling, at man tager de sæsonafhængige virksomheder op igen til august.

DR
har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup. Erhvervsministeriet oplyser i en mail, at den nye ordning er til kunstnere eller selvstændige, der er honorarbetalte eller driver en virksomhed med op til 25 ansatte, samt at de derudover stadig har mulighed for at søge lønkompensation frem til 29. august.

- Endelig kan man også opnå lønkompensation frem til 29. august, hvis der er ansatte i virksomheden, og dækning for faste omkostninger frem til 31. august, på samme vilkår som andre danske virksomheder, der lever op til

kriterierne
i ordningerne, oplyser ministeriet.

Facebook
Twitter