Michelle blev steriliseret som 26-årig: 'Jeg er enormt lettet'

Flere yngre kvinder end tidligere bliver steriliseret.

Michelle Jensen har valgt at lade sig sterilisere, så hun er sikker på ikke at kunne få børn. Privatfoto.

Det var en tanke, Michelle Jensen fra Slagelse længe havde gået med: Vil jeg have børn?

I lang tid gik hun og tænkte over, hvad der talte for, og hvad der talte imod at blive mor.

Samtidig oplevede hun et pres udefra om, at hun skulle have børn.

Men som 26-årig traf hun den endelige beslutning og kontaktede sin læge for at blive steriliseret.

Da hun vågnede fra narkosen på operationsbordet på Slagelse Sygehus, havde hun mange fysiske smerter, men mentalt var det noget helt andet.

- Jeg havde ondt efter operationen, men psykisk var jeg enormt lettet, siger den nu 27-årige Michelle Jensen.

- Jeg har ikke længere nogen frygt for at blive gravid ved et uheld, og jeg kan ikke blive presset ud i at skulle have børn, for det er ikke en mulighed for mig mere.

Flere yngre kvinder steriliseres

Midt i sine 20'ere valgte Michelle Jensen altså frivilligt at forblive barnløs resten af livet, og også på landsplan ønsker flere kvinder i en ung alder at lade sig sterilisere.

Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen blev 14 kvinder under 25 år i 2014 steriliseret. I 2018 var det tal steget til 37.

Ifølge Kasper Aaboe, der er ledende overlæge og gynækolog på Slagelse Sygehus, skyldes stigningen, at Folketinget i 2013

lempede
på lovgivningen omkring sterilisation og satte alderen ned til 18 fra 25 år med et halvt års betænkningstid for dem under 26.

- Jeg mener, at de unge i højere grad bliver steriliseret på grund af lovændringen i 2013. Nu har de fået muligheden for at blive steriliseret. Det havde de ikke før, siger Kasper Aaboe.

Han synes, det er ærgerligt, at unge kvinder så tidligt i livet vælger børn fra, fordi indgrebet ikke kan gøres om, og fordi det offentlige skal bruge ressourcer og tid på sterilisationer.

- Set fra min stol bruger vi operationstid og personale på noget, andre former for

prævention
kan ordne, og derfor må andre patienter vente, siger han.

- Det er min opgave at informere mine patienter om den mest skånsomme behandling, og derfor vil jeg klart tale for at få en spiral i stedet for at blive steriliseret, siger han.

Ingen anden vej

Før Michelle Jensen besluttede sig for at blive steriliseret, tænkte hun over, om andre former for

prævention
var nok.

- Jeg kom frem til, at der ikke var nogen anden vej, fordi det var den sikreste løsning på ikke at få børn. Man hører jo om folk, der bliver gravide, selvom de bruger

prævention
, og jeg havde brug for at fjerne den risiko, siger hun.

Derfor mener Michelle Jensen, at det offentlige bør betale, hvis man ønsker at blive steriliseret.

- Hvorfor skal jeg ikke have hjælp af det offentlige, når det offentlige også hjælper folk, der gerne vil have børn? Jeg synes, jeg har lige så meget ret til at få hjælp. Det er bedre, at samfundet betaler det end at jeg får et barn, jeg ikke ønsker, som så skal forsørges af det offentlige, forklarer hun.

'Man skal tænke sig om'

Svend Aage Madsen er chefpsykolog på

Rigshospitalet
.

Han håber, at kvinderne bliver rådgivet ordentligt om deres valg, når de så tidligt vælger at gå gennem livet uden at få børn.

- De unge kvinder skal hjælpes ordentligt med at reflektere over deres beslutning om sterilisation, så de ikke træffer den så tidligt i livet, at de kan risikere at fortryde, siger han.

Svend Aage Madsen har tidligere været bekymret over, at flere unge mellem 18 og 24 år bliver steriliseret, men selvom flere ønsker indgrebet, mener han i dag, at der ikke bør ændres på lovgivningen.

- Man skal have ret til at tage beslutningen som 18-årig, ligesom man i alle mulige andre sammenhænge bestemmer selv i den alder, siger Svend Aage Madsen.

Den holdning deler Michelle Jensen også, men hun opfordrer til, at man skal tænke sig grundigt om, før man gennemgår en sterilisation.

- Man skal tænke over, hvis man skal have børn, hvem man skal have dem for. Er det én selv, ens familie, samfundet, kæresten?, siger hun.

- Jeg var ikke bange for at fortryde det, og det gjorde mig endnu mere sikker. Men har man den mindste tvivl, skal man ikke gøre det, for der er ingen vej tilbage, siger hun.