Midtsjælland vil være mekka for unge cykeltalenter

Cycling College og et nyt fag i landevejscykling skal lokke unge talenter til.

Tidligere professionel cykelrytter Chris Anker Sørensen ser frem til at undervise i det ny fag landevejscykling på Gerlev Idrætshøjskole. Her ses han ved et cykelløb på Gran Canaria. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Unge, der drømmer om en karriere som professionelle cykelryttere, får nu lettere ved at få cykling og uddannelse til at gå i spænd.

Der er nemlig en ny uddannelse på vej til unge cykeltalenter, der både drømmer om en karriere på raceren - og en uddannelse, der kan bruges, når cykelkarrieren er forbi.

Uddannelsen hedder Eux Cycling College og skal udbydes på Zealand Business Colleges (ZBC) afdeling i Ringsted.

Undervisningen bliver planlagt, så den passer til de særlige krav, de unge cykeltalenter har, når de samtidig med en skolegang skal pleje deres cykelkarriere.

Det fortæller Martin Sieben, der er uddannelseschef på ZBC:

- Vi kan for eksempel tage en konsulent med til udlandet, og vi kan tilrettelægge undervisningen via skype og lignende, når de er på træningspas i udlandet, siger han.

Der vil være plads til 25 elever efter sommerferien, og der skal mindst være 15 tilmeldte, hvis uddannelsen skal blive til noget.

Bo Wacker er en af de cykelkonsulenter, der skal sørge for, at træning og uddannelse kommer til at hænge sammen:

- Vores håb er, at det bliver enormt motiverende for dem. Vi ved, at man bliver meget bedre af at træne sammen, og hvis man oveni købet også er fælles om det faglige, er det en kæmpe fordel. Vi gør meget ud af det sociale på skolen og under uddannelsen, for det er en af forudsætningerne for succes i sport, siger han.

Det vigtigste er gnisten og motivationen

Der er kæmpe ambitioner på uddannelsen, men alle kan være med, siger Bo Wacker:

- Det vigtigste er, at man har gnisten og motivationen og drømmen om at ville leve af cykling, siger han.

Ikke langt fra Ringsted er et andet cykelprojekt i gang. Gerlev Idrætshøjskole lancerer til foråret et nyt fag: Landevejscykling.

Her er det blandt andet den tidligere professionelle cykelrytter, Chris Anker Sørensen, der står for undervisningen:

- Det er en sport, jeg holder meget af. Og derfor, synes jeg, det er glædeligt, at flere får mulighed for at dyrke den, siger han.

At undervisningen foregår på en højskole, ser han ingen problemer i. Det professionelle er én ting. Noget andet er glæden ved at cykle:

- Det var det, der drev os til at starte med. Før vi blev professionelle. Det er jo grundstenen i at cykle – naturoplevelserne og glæden.

Og når kærligheden til cyklingen for alvor har bidt sig fast, håber cykelkonsulent Bo Wacker, at de professionelle cykelryttere bliver udklækket på Midtsjælland:

- På sigt kunne det være spændende, hvis vi kunne blive udklækningsanstalt til de professionelle hold i Danmark og i udlandet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på sjaelland@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.