Milde makrel: Populær fisk invaderer dansk farvand

Makrellerne har tidligt i år bevæget sig til de indre danske farvande og kan nu allerede fanges ved Lillebælt, Storebælt og Østersøen.

Peter Birck er en af de glade lystfiskere, som har haft fornøjelsen af at få en af de mange makreller på krogen. Her står han med et pænt eksemplar ved Storebæltsbroen. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © (C) DR Sjælland)

Så er der lystfiskerfest i det indre farvand.

Fra Kattegat til Storebælt og så langt sydpå som Guldborgsund vrimler det i øjeblikket med de

eftertragtede
fisk.

Grunden til, at de indre

farvande
bugner med makreller er meget enkel, siger fiskeekspert Henrik Carl fra Statens Naturhistoriske Museum:

- Den grundlæggende årsag er, at makrelbestanden har det godt. Så hvis der er mange makreller ude i

Atlanterhavet
, så vil der også være mange makreller i vores
farvande
.

Men det er ikke kun den voksende bestand, der får de danske

lystfiskere
til at få bid på krogen, når det gælder den populære fisk.

- Det ser også ud som om, at selve makrelbestanden har rykket sig i deres opholdssted. Det sker med mellemrum, men den præcise årsag kan jeg ikke sige, siger Henrik Carl fra Statens Naturhistoriske Museum.

Kan fanges tidligere på året

Allerede i slutningen af maj måned kunne lystfiskerne få makreller på krogen ved den danske vestkyst. Siden har fiskene strømmet i stimer til de indre

farvande
og kan nu fanges i Lillebælt, Storebælt og Øresund.

- For få år siden begyndte makrellerne først at dukke op efter sommeren. Nu er vi allerede begyndt at se dem om foråret. Og det kan være et tegn på, at de er begyndt at gyde i vores indre farvand. Det har vi ikke troet før, siger fiskeekspert Henrik Carl.

En af dem, der glæder sig over den tidlige og strømlinede sommergæst er Jan Kampmann fra Korsør Lystfiskerforening:

- Det er rigtigt dejligt at kunne fange dem. De senere år har det været meget spredt med makreller. Vi har haft svært ved at finde store stimer af dem.

Jan Kampmann var forleden ude på Storebælt sammen med sin kone, og her fangede de 18 store makreller op med en vægt, som lød på cirka et halv kilo per styk.

Og man skal ikke vente længe, før linen begynder at trække nede i vandet.

- Der er rigtig mange af dem. Det myldrer med dem under pylonerne på Storebæltsbroen. Der fanger vi rigtig meget, fortæller den tilfredse lystfisker.

Kan lokke flere tun til i fremtiden

Kæmpefisken tunen, der kan veje adskillige hundrede kilo og har en meget høj, kommerciel værdi, forsvandt

sporløst
i begyndelsen af 1960'erne fra vore
farvande
.

I 2016 blev den så sensationelt observeret i større stimer i både Skagerrak og Kattegat, hvor den viste sig i fuld figur på jagt efter føde.

Og med de store stimer makreller kan tunen måske igen blive en fast gæst i det indre danske

farvande
.

I fremtiden kan det være tunen, som kan hives op i de indre farvande. Sidste gang tunbestanden var stor i Danmark var i 1960'erne. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © (C) DR Sjælland)

- Det, der er interessant ved den større mængde makrel, er, at sådan en rovfisk som tunen, der normalt følger makrellen, måske også kan komme ind i vores indre

farvande
. Det er for mange mennesker meget spændende at følge, fortæller Henrik Carl fra Statens Naturhistoriske Museum og fortsætter:

- Det er dog lidt for tidligt på året at begynde at jage tunen, men jeg tror, at de ville begynde at dukke op i løbet af august.

Facebook
Twitter