Milliardprojekt udskydes på grund af vinterens våde vejr

Gravearbejdet forud for gasledningen Baltic Pipe bliver foreløbig udskudt med 14 dage.

En af flere lagerpladser til den kommende gasrørledning. (Foto: Ann Smed Madsen - DR Sjælland)

Den våde vinter sætter nu en midlertidig stopper for arbejdet med at få den store dansk-polske gasledning Baltic Pipe i jorden.

Arbejdet med at anlægge ledningen bliver udskudt med foreløbig 14 dage på grund af de store mængder vand, oplyser Energinet, der sammen med det polske selskab Gaz-System står for milliardprojektet.

Gravearbejdet skulle efter planen være gået i gang på mandag, og som første sted i landet skulle gravemaskinerne i arbejde på Sjælland. Men Energinet vurderer, at det ganske enkelt er for vådt til, at man kan komme i jorden.

- Vi er bange for, om vi overhovedet kan komme til derude, fordi der er så meget vand. Vi kan også være bekymret for, om de skader, vi kan forvolde, bliver for omfattende, siger chefprojektleder Nina Frøkjær Vendelboe.

Hun siger, at man blandt andet har lyttet til landbruget, der netop har appelleret til, at man skulle vente med gravearbejdet, indtil forholdene var bedre.

- Vi har talt med mange lodsejere og har også med egne øjne kunnet se, at det var for vådt, og derfor har vi aftalt med entreprenøren at udskyde arbejdet, siger Nina Frøkjær Vendelboe.

Vil ikke udelukke ydeligere forsinkelser

Energinet vil løbende vurdere, om det er muligt at komme i jorden, men selskabet kan ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt med yderligere udskydelse af gravearbejdet.

- For hver uge tager vi ud og kigger på forholdene og ser, om der er steder, vi kan komme i gang, fortæller Nina Frøkjær Vendelboe.

Energinet krydser fingre for, at man hurtigt kan komme efter det tabte gravearbejde.

- Vi håber på en rigtig dejlig tør sommer, så vi kan indhente det igen, men ingen kan jo spå om fremtiden, siger Nina Frøkjær Vendelboe.

Foreløbig har godt 50 landmænd mellem Kongsmark og Gimlinge i Vestsjælland, som de første i landet, fået eksproprieret jord til gasledningen.

På Sjælland vil gasledningen berøre i alt 180 lodsejere - langt de fleste landmænd. På landsplan drejer det sig om 550 lodsejere.

(© Grafik: Signe Heiredal)
(© Grafik: Signe Heiredal)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk